Coraz więcej Polaków robi domowe przetwory

Aktualności

Coraz więcej Polaków robi domowe przetwory

¾ Polaków przygotowuje domowe przetwory na zimę. To aż o 26 punktów procentowych więcej niż w roku ubiegłym – tak wynika z badania Barometr Providenta. Robimy przetwory, ponieważ cenimy ich niepowtarzalny smak. Lubimy rodzinne tradycje i nabyte przyzwyczajenia. Chcemy być oszczędni, a także przywiązujemy wagę do zdrowego stylu życia i ekologicznych produktów. Co ciekawe, najczęściej to ludzie młodzi, w wieku 15-24 lat, deklarują przywiązanie do rodzinnych rytuałów. Najchętniej w słoikach zamykamy ogórki oraz owoce.

Dobrze znany wszystkim widok pękatych słoików, kolorowych nakrętek, aromatycznych owoców i warzyw zdaje się, że jeszcze długo nie przeminie. Jak pokazały badania Barometr Providenta zapasy na zimę planuje przygotować 75% gospodarstw domowych, czyli o 26 punktów procentowych więcej niż w roku ubiegłym. Weki z reguły przyrządzają osoby powyżej 59. roku życia (aż 80% z nich zadeklarowało, że przyszykuje marynaty na zimę) i ludzie młodzi (75% osób w wieku 25-39 lat). Najczęściej zimowe przetwory planują gospodarstwa domowe zamieszkałe przez pięć i więcej osób (85%), nieco rzadziej z domowych receptur korzystają rodziny dwuosobowe (81%). Co ciekawe, mężczyźni równie często deklarują chęć zapełnienia domowych spiżarni specjałami, co kobiety.

Decydując się na przygotowanie przetworów w domowym zaciszu, robimy to z pełnym zamiłowaniem, stawiając na różnorodność. Prym wiodą kiszone ogórki, w drugiej kolejności wśród odpowiedzi ankietowanych Polaków pojawiały się dżemy i konfitury owocowe (aż 97% badanych to osoby młode w wieku 15-24 lat), zaś trzecim najbardziej popularnym wyborem były soki i syropy owocowe.

W przypadku kobiet, 85% z nich przygotuje ogórki kiszone. Jeśli mowa o panach, górują nad paniami wyłącznie w przypadku nalewek – 29% z nich zamierza spędzić czas w kuchni na produkcji trunków domowej receptury. Głównym powodem, dla którego chcemy przygotować domowe przetwory jest gwarancja doskonałego smaku i kierowanie się nabytymi przyzwyczajeniami.

– Kalkulacja sklepowych cen i chęć zaoszczędzenia to również czynniki, które determinują działania Polaków. Niewiele mniej niż jedna piąta ankietowanych osób twierdzi, że przygotowuje przetwory, ponieważ chce zaoszczędzić i obniżyć koszty zimą – zaznacza Anna Karasińska, Ekspert ds. Badań Rynkowych. – Jedynie 11% badanych stwierdziło, że robienie przetworów nie opłaca się, ponieważ w sklepach można kupić tańsze produkty. Blisko połowa, bo aż 43% tłumaczy, że nie planuje przygotować słoików na zimę ze względu na brak czasu – dodaje Anna Karasińska.

Zimowe weki cieszą się największą popularnością wśród mieszkańców wsi, 85% z nich przygotowuje przetwory, w dużych miastach – 63%. Co interesujące, aż 75% badanych, którzy deklarują przygotowanie przetworów, wykorzystuje swoje zbiory. Z własnych plonów, pochodzących z przydomowego ogródka czy sadu korzystają głównie osoby młode – 83% osób w wieku 25-39 lat oraz 92% osób żyjących na wsi.

– Aż ¾ ankietowanych twierdzi, że przyrządzi przetwory, wykorzystując własne plony z działki, sadu lub pola. Mniej niż połowa, bo 40% badanych osób wskazuje na zakupy w sklepie, na bazarze czy targowisku. Trzecią najczęstszą odpowiedzią wśród respondentów było grzybobranie – 30% utrzymuje, że do przygotowywania zapasów sięgnie po samodzielnie zebrane grzyby – mówi Karolina Łuczak, kierownik biura prasowego i komunikacji wewnętrznej w Provident Polska.

Planując przygotowanie przetworów, Polacy kierują się zasadą zaopatrzenia się w jak największą ilość, zaspokajającą bieżące potrzeby i zapewniającą zapasy na zimę. 38% badanych przyznaje, że przygotuje taką ilość przetworów, by wystarczyła na zimę dla całej rodziny. Dominują w tej grupie gospodarstwa domowe zamieszkałe przez pięć i więcej osób (51%) oraz osoby w wieku 25-39 lat (49%). Są jednak i tacy, którzy preferują niewielkie przetwory, ograniczające się do kilku słoików. To głównie osoby młode w wieku 15-24 lat, żyjące w pojedynkę. Najbardziej szczodrzy są jednak seniorzy – 36% osób w wieku powyżej 59 lat zamierza przygotować taką ilość, która zaspokoi rodzinne zapotrzebowanie i umożliwi przekazanie części słoików w prezencie.