Jesteś tutaj

Cukier coraz tańszy

Ceny cukru na rynku okazują się najniższe w historii. Od początku roku spadły o jedną czwartą. Powodują one problemy u producentów buraków cukrowych, na co zwraca uwagę Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka.

W lipcu ubiegłego roku tona cukru kosztowała 402 euro, w ciągu roku jej cena spadła do poziomu 342 euro. Duży wpływ na tę zmianę miało zniesienie kwot cukrowych w krajach Unii Europejskiej. Jak zaznaczyła Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka, „sektor produkcji cukru buraczanego w UE nadal boryka się z poważnymi zawirowaniami”.

Ze względu na niekorzystne warunki pogodowe zbiory mogą okazać się niższe.  Konfederacja przewiduje, że podaż buraków cukrowych w tym sezonie 2018/2019 zmaleje o około 2,4 mln ton.

Źródło: polskieradio.pl

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

W ciągu 26 miesięcy średnie ceny kilograma cukru w sklepach spadły o prawie 32%. W badanym okresie najtaniej było w maju 2018 r. – 1,63 zł, a najdrożej – we wrześniu 2016 r. – 2,94 zł. Obniżki zaczęły się w grudniu ub. roku. Dobre wiadomości dla klientów mają związek z dużą produkcją w Polsce i w innych krajach, a także z deregulacją unijnego rynku. Dzięki niskim kosztom zakupu surowca, sieci handlowe coraz częściej decydują się na okazjonalne rabaty. Takie akcje zaczęły organizować nawet małe placówki, do niedawna ich unikające. Jednak specjaliści nie są zgodni co do tego, czy obserwowany obecnie trend zdoła się utrzymać.

W ostatniej dekadzie nastąpił dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej w Europie. W Polsce również widać rosnące zainteresowanie tym trendem rynkowym, zarówno gospodarstw rolnych, producentów, dystrybutorów, jak i konsumentów. Firmy korzystające z produktów rolno-spożywczych coraz większą uwagę przywiązują także do kraju, z którego pochodzą dary natury.

X