Inspekcja Handlowa skontrolowała sprzedaż mięs

Aktualności

Inspekcja Handlowa skontrolowała sprzedaż mięs

24 stycznia 2017

Jakość sprzedawanego mięsa w 50% skontrolowanych placówek jest nieprawidłowa – tak wyglądają wyniki kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową w pierwszym kwartale 2016 r. Najczęściej powtarzającym się błędem było nieodpowiednie oznakowanie mięsa. Kontrola objęła mięsa, przetwory sprzedawane luzem lub w opakowaniach, takie jak mięso mielone, biała kiełbasa, wędliny, konserwy, pasztety. Pod lupą znalazła się jakość oferowanych produktów zarówno w hurtowniach jak i sklepach. Inspekcja skontrolowała 165 sklepów i hurtowni, przebadała 1279 partii produktów. W 83 punktach stwierdzono nieprawidłowości, zakwestionowano 516 partii produktów. Ponad 37% (474) partii było nieprawidłowo oznakowanych, w tym najwięcej zastrzeżeń budziły wyroby mięsne sprzedawane na wagę. 13% partii mięs i przetworów wzbudziło zastrzeżenia jakościowe, zostały one przebadane w laboratoriach UOKIK. Podstawa do przeprowadzonych kontroli były skargi otrzymane przez Inspektoraty Wojewódzkie. Wątpliwości wzbudziły też punkty, gdzie cena sprzedawanych wyrobów była niższa od sugerowanej jakości.