Jak poprawić smak i jakość potraw?

Aktualności

Jak poprawić smak i jakość potraw?

06 października 2015

Posiadając piec konwekcyjny, właściciel niewielkiego biznesu spożywczego może poszerzyć swoją działalność o serwowanie świeżego pieczywa lub ciepłych dań. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest piec konwekcyjno-parowy, który wzbogaca różnorodność procesów obróbki cieplnej m.in. o gotowanie na parze i przynosi dodatkowe oszczędności.

Niemal na każdej stacji benzynowej, w dyskoncie czy nawet w wielu miejskich sklepach spożywczych serwowane są wypiekane na miejscu produkty. To naturalne i korzystne dla przedsiębiorcy poszerzenie asortymentu sprzedawanych artykułów, a także wzmocnienie pozycji na niezwykle konkurencyjnym rynku.

Piec nie tylko do pieczenia

Myśląc o poszerzeniu asortymentu o nowy rodzaj produktów, warto zastanowić się nad inwestycją w piec konwekcyjno-parowy, który daje znacznie większe możliwości niż tradycyjny piec konwekcyjny. Ten drugi umożliwia jedynie pieczenie lub zapiekanie, natomiast po dodaniu opcji „parowej” otrzymujemy dodatkowe możliwości, takie jak:

gotowanie na parze,

grillowanie,

smażenie,

duszenie,

blanszowanie.

Zasada działania pieca konwekcyjno-parowego pod pewnym względem wymusza szczególny sposób jego konserwacji. Rozgrzane powietrze, które „owiewa” produkty spożywcze, jest systematycznie czyszczone (np. z kurzu czy tłuszczu) przez odpowiednie filtry (dzięki czemu zapachy różnych potraw nie mieszają się). Do gry wkracza także para wodna, która po wymieszaniu z gorącym powietrzem przyspiesza cały proces obróbki cieplnej, a dodatkowo sprawia, że potrawy nie wysuszają się.

Posiadając piec konwekcyjno-parowy, trzeba jednak pamiętać o tym, że kluczem do atrakcyjności potraw jest odpowiedniej jakości woda. Skład cieczy, jej twardość, zawarte w niej cząstki stałe lub substancje smakowe i zapachowe mogą mieć wpływ na jakość potraw. Przy wodzie o dużej twardości istnieje też zwiększone ryzyko odkładania się kamienia na elementach pieca, co może prowadzić do jego większej awaryjności oraz częstszej potrzeby serwisowania. Dlatego posiadając piec konwekcyjno-parowy, należy pamiętać o odpowiedniej filtracji wody. Warto zastosować systemy składające się z kilku etapów filtracji – od wstępnej, zatrzymującej większe cząstki stałe, poprzez redukcję twardości węglanowej (zapobiegającej odkładaniu się osadów wapiennych) aż po ostatni etap, na którym redukowane są najdrobniejsze niepożądane cząsteczki. Dobrze jest zaopatrzyć się w filtry wysokiej jakości, takie jak BRITA Purity Steam, które dodatkowo redukują poziom chloru i innych związków chemicznych i organicznych, przez co można uzyskać lepszy smak i zapach potraw. Decydując się na systemy filtracji wody trzeba też pamiętać, by ich obsługa (np. wymiana starego na nowy) przebiegała w łatwy sposób, bez ingerencji w procesy przygotowywania potraw. Najnowocześniejsze filtry dostępne na rynku można wymieniać bez użycia narzędzi.

Oszczędność prądu, wody i niemal brak tłuszczu

Rezultatem szybszego gotowania jest oszczędność energii. Szacuje się, że zastosowanie urządzenia tego rodzaju redukuje zużycie prądu o 30-60 proc. w stosunku do tradycyjnego pieca. Dodatkową oszczędnością jest mniejsze zużycie wody (ok. 40 proc.) oraz ograniczenie nawet do 50 proc. ubytku masy produktów następującego w wyniku podgrzewania. Z kolei klienci chcący się zdrowo odżywiać powinni docenić fakt, że przygotowanie potraw w piecu konwekcyjno-parowym jest możliwe przy zaledwie 5-10 proc. ilości tłuszczu potrzebnego do przyrządzenia posiłków w zwykłym piecu.

Jak gotować szybciej, więcej, łatwiej i taniej

Piece tego rodzaju są polecane tam, gdzie mamy do czynienia z dużym zapotrzebowaniem na ciepłe produkty. W piecu konwekcyjno-parowym istnieje bowiem możliwość jednoczesnego korzystania nawet z kilkunastu blach, i to do różnych potraw (w zależności od modelu i wielkości, można znaleźć na rynku także urządzenia z miejscem na 20 blach). Gotowanie nawet kilkunastu różnych potraw w tym samym czasie podnosi atrakcyjność lokalu (goście mają większy wybór) oraz przyspiesza cały proces (nie trzeba czekać, aż jedna z potraw zostanie przygotowana, by zacząć gotować następną). Dlatego urządzenie to doskonale sprawdzi się przy organizowaniu dużych imprez (jak wesela czy konferencje), przy licznych gościach sali restauracyjnej czy po prostu przy dużej rotacji klientów.

Dodatkową zaletą jest zaawansowany poziom automatyzacji. Wystarczy bowiem umieścić blachę z potrawami oraz nastawić odpowiedni czas i metodę przyrządzania, a urządzenie wykona całe zadanie. Niektóre piece posiadają wbudowane oprogramowanie z przepisami. Nie trzeba wówczas zastanawiać się, ile czasu potrzeba na przygotowanie danej potrawy – maszyna zrobi to sama. Wybieramy w menu np. opcję „duszona wołowina”, by móc zając się innymi czynnościami. Kucharz nie musi np. doglądać potrawy, podlewać jej czy obracać, a wszystko to właśnie dzięki zastosowaniu pary.

Koszt takiej maszyny może się wahać od kilku do nawet kilkudziesięciu tys. zł. Trzeba jednak pamiętać, że piec może zastąpić wiele innych kuchennych urządzeń, takich jak grill, frytownica czy parowar. Poza oszczędnościami wynikającymi z szybkiego przygotowywania większej liczby potraw, dodatkową korzyścią dla przedsiębiorcy jest możliwość oferowania produktów o wyższej niż wcześniej jakości. Pamiętajmy przy tym, że używanie filtrów takich jak BRITA Purity Steam, daje dodatkowe oszczędności. Delikatne części maszyny podlegają ochronie, dzięki czemu nie musimy wydawać pieniędzy na serwis i nie narażamy się na przestoje w produkcji. To z kolei z pewnością przełoży się na wzrost zadowolenia klientów.