Jesteś tutaj

KUPS negatywnie o zmianie stawek VAT na soki i napoje

Krajowa Unia Producentów Soków krytykuje nową propozycję resortu finansów w sprawie stawek VAT na soki, napoje i nektary. Zamiast obowiązującej obecnie stawki wynoszącej 5% ministerstwo zamierza wprowadzić trzy stawki, w zależności od rodzaju produktu.

Minister finansów Teresa Czerwińska zadeklarowała, że resort, którym kieruje może wprowadzić stawkę VAT na soki w wysokości 5%, na napoje 23% oraz na nektary 8%. Wcześniej proponowano wprowadzenie stawki w wysokości 23% dla napojów zawierających określoną ilość soków owocowych i dodatków.

Julian Pawlak, prezes KUPS, w komentarzu do propozycji zaznaczył, że nektary stanowią najmniejszą część w strukturze spożycia (12%), a napoje z dodatkiem soku owocowego aż 50%, więc propozycja 8% VAT dla nektarów i 23% VAT dla napojów w żaden sposób nie niweluje negatywnych skutków zmian, czyli m.in. spadku zapotrzebowania polskiego przemysłu napojowego na owoce i warzywa.

Źródło: money.pl

Foto: shutterstock.com

Kategoria: 

Podobne artykuły

W wielu krajach europejskich sok jest uznawany za jedną z zalecanych porcji owoców lub warzyw, podobnie jest również w Polsce. Zdarza się jednak, że eksperci za porcję uznają jedynie soki świeżo wyciskane. Taka opinia może być efektem wielu mitów, które krążą wokół soków dostępnych w sklepach. Ekspert – dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ – wyjaśnia, dlaczego wszystkie soki, także te, dostępne w sklepach mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety, a tym samym porcję warzyw lub owoców.

W sejmie trwają prace nad ustawą zmieniającą VAT. Jeden z zapisów dotyczy wzrostu podatku na leki weterynaryjne z 8% do 23%. Zmiana ta może spowodować wzrost cen mięsa oraz nabiału, ponieważ branże będą chciały zrekompensować sobie wyższe koszty produkcji.

X