Polacy dostrzegają szczególną rolę jedzenia w życiu rodzinnym

Aktualności

Polacy dostrzegają szczególną rolę jedzenia w życiu rodzinnym

08 marca 2018

U większości Polaków jedzenie przywołuje miłe wspomnienia lub kojarzy się z ukochanymi osobami. Według badania, przeprowadzonego na zlecenie Tesco Polska, 81,8% badanych ma wspomnienia z dzieciństwa związane z przygotowaniem potrawy przez ukochaną osobę, a 80,7% Polaków uważa, że poprzez jedzenie można okazać swoje uczucia względem innych. Warto również podkreślić, iż dla 80,5% ankietowanych wspólne jedzenie kreuje więzi między członkami rodziny. Doceniając rolę jedzenia Tesco Polska rozpoczyna kampanię „Historie pisane smakiem”, która przez cały rok będzie prezentować kolejne historie ukazujące, jak ważną częścią codziennego życia są dania, posiłki czy kulinarne przepisy.

– W Tesco zawsze stawialiśmy oferowaną przez nas żywność na pierwszym miejscu. Jesteśmy dumni z jakości naszych produktów i wiemy, jak ważne są kuchnia i jedzenie, by pomóc ludziom zbliżać się do siebie. „Historie pisane smakiem” stawiają żywność i kulinaria w centrum tego, co robimy i jak rozmawiamy z naszymi klientami – mówi Martin Behan, dyrektor zarządzający Tesco Polska.

Jak się okazuje, posiłki w rodzinnym gronie odgrywają wśród Polaków ogromną rolę. Ponad 70% badanych deklaruje, że wspólne spotkanie przy jedzeniu jest dla nich bardzo ważne, w tym 23,3% Polaków przyznaje się do samodzielnej organizacji tego typu wydarzeń.

Jak często Polacy spożywają posiłki w rodzinnym gronie? Okazuje się, że prawie połowa Polaków codziennie siada z rodziną do wspólnego stołu, a 26,8% badanych robi to raz w tygodniu. Raz na miesiąc spotyka się natomiast 12,4% Polaków. Tylko 6,3% przyznaje, że prawie nigdy nie jada w towarzystwie najbliższych. Widać więc wyraźnie, że wspólne jedzenie jest dla nas niezwykle ważne i potrafimy znaleźć na to czas.

Co drugi Polak (55,9%) deklaruje, że w jego rodzinie istnieje jeden lub więcej przepisów kulinarnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dodatkowo 67% Polaków przyznaje, że w ich rodzinnym gronie funkcjonuje kilka tradycyjnych przepisów, które traktowane są jako wyjątkowe i niepowtarzalne. To pokazuje, że pomimo nowych trendów w kulinariach jesteśmy wierni tradycyjnym smakom i bardzo lubimy korzystać z niezawodnych receptur, którymi nasze babcie z powodzeniem raczyły swoich gości.

Dla ponad 70% badanych jedzenie to zdecydowanie coś więcej, niż tylko zaspokajanie głodu. Sztukę w przyrządzaniu posiłków widzi 21,9% badanych, a sposób na integrację zarówno z bliskimi, jak i z nowo poznanymi osobami – 23% Polaków. Dla 17% respondentów przepisy kulinarne kryją jakąś oryginalną historię. To obrazuje, jak silnie w nas Polakach zakorzenione jest poczucie, że jedzenie ma nie tylko smakować, ale również jednoczyć, zachęcać do wymiany opinii, gustów oraz wspólnego biesiadowania.

 

* Badanie zostało zrealizowane w dniu 19-21.02.2018 przez agencję SW Research na zlecenie Tesco Polska na reprezentatywnej grupie 809 Polaków powyżej 18. roku życia metodą wywiadów online (CAVI).