Polskie jabłka i gruszki z Biedronki na Festiwalu Owoców i Warzyw

Aktualności

Polskie jabłka i gruszki z Biedronki na Festiwalu Owoców i Warzyw

03 października 2014

Już w najbliższy weekend Biedronka, jako Honorowy Partner Festiwalu Owoców i Warzyw Świata oraz Festiwalu Słoików Świata, będzie promować polskie produkty na warszawskim Ursynowie. To kolejny przykład zaangażowania Biedronki, która od sierpnia prowadzi dedykowaną kampanię #jedzcopolskie. 

Festiwal Owoców i Warzyw Świata oraz Festiwal Słoików Świata odbędą się w dniach 3 – 5 października w Warszawie przy Al. Komisji Edukacji Narodowej 61 (metro Imielin, obok Urzędu Dzielnicy Ursynów M. St. Warszawy). Wydarzenie jest elementem cyklu Festiwali Żywności Świata organizowanych przez Cosinus – Bezpłatne Szkoły dla Dorosłych, Ligę Polskich Kobiet, Stowarzyszenie Polskich Mediów oraz Stowarzyszenie Przyjaciół Warszawy. Dla uczestników imprez organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. Każdy uczestnik będzie mógł włączyć się w budowę owocowo–warzywnego szańca, zagrać na instrumentach z warzyw czy wziąć udział w konkursach: w wyrabianiu masła ze słoikowych maselnic na czas, rzeźbie z owoców i warzyw czy wyrobie lampionowych słoików. Przewidziano także naukę szatkowania i kiszenia kapusty oraz pokazy marynowania i pasteryzacji przetworów. Wydarzeniom towarzyszyć będzie inauguracja działalności Muzeum Słoików Świata, poświęconego historii słoika i idei wekowania.

Obecność na Festiwalu Owoców i Warzyw to dla Biedronki kolejna okazja do promowania rodzimych produktów. Sieć, która współpracuje obecnie z ponad 500 polskimi dostawcami, od 9 lat realizuje ogólnopolskie kampanie wspierające rodzimych producentów. W tym roku odbyła się ona pod hasłem: „Swoje chwalimy. Najlepsze polskie produkty znajdziecie w Biedronce”. Jej kontynuacją jest prowadzona obecnie  akcja #jedzcopolskie. Na specjalnej stronie internetowej  http://jedzcopolskie.biedronka.pl/, można znaleźć więcej informacji na temat wybranych polskich produktów dostępnych w sklepach sieci Biedronka, a także ciekawe przepisy z ich wykorzystaniem.