Jesteś tutaj

Wysokie ceny warzyw krajowych

W lutym zazwyczaj obserwuje się wzrost cen warzyw krajowych. Spowodowane jest to zmniejszeniem podaży i kosztami przechowywania w nowoczesnych chłodniach. Jednak w tym sezonie ceny poszybowały do wysokości bardzo rzadko spotykanych na Rynku Hurtowym Bronisze o tej porze roku.

Powodem wysokich cen są niższe krajowe zbiory w 2018 r ale również i w UE, z której import miał zawsze działanie hamujące dla nadmiernych wzrostów cen. Szczególnie wzrosła cena kapusty białej do takiego poziomu, że opłacalny stał się import kapusty holenderskiej.

Wysokie ceny warzyw krajowych nie powinny odstraszać konsumentów, ponieważ długo przechowywane z pewnością nie straciły swej zdrowotności, a ewentualne pozostałości pestycydów dawno się unieszkodliwiły.

Ceny importowanych warzyw spod osłon utrzymują się z rozsądnych granicach.

Foto: shutterstock.com

Kategoria: 

Podobne artykuły

Zgodnie z wynikowym szacunkiem GUS, ubiegłoroczne zbiory owoców wyniosły ok. 5,1 mln t (+62%). Tym samym ukształtowały się one na najwyższym poziomie w historii. Z kolei zbiory warzyw gruntowych wyniosły ok. 4,1 mln t i były o ok. 11% niższe niż w 2017 r. Spadek zbiorów warzyw gruntowych był efektem niekorzystnych warunków agrometeorologicznych dla ich wegetacji.

W ciągu ostatnich kilku lat zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków. Blisko połowa ankietowanych deklaruje, że spożywa znacznie więcej warzyw i owoców niż 5 lat temu – wynika z raportu przeprowadzonego przez Millward Brown na zlecenie Intermarché. Co ciekawe ponad ¾ respondentów twierdzi, że najczęściej kupuje je w sklepach wielkopowierzchniowych.

X