Ceny żywności idą w górę

Aktualności

Ceny żywności idą w górę

Jak podaje GUS, ceny żywności w styczniu podniosły się o 3,3% w porównaniu ze styczniem 2016 r. W górę poszły ceny warzyw, mięsa, cukru, nabiału. Najbardziej podrożały słodycze. Powodów podwyżek cen jest kilka. Po pierwsze niesprzyjające warunki klimatyczne na świecie powodujące wyniszczanie upraw. Ceny mięsa wieprzowego podniosły się ze względu na to, ze przez ostatnich kilka lat jego produkcja była w Polsce mało opłacalna. Spowodowało to wycofanie się z rynku wielu producentów. W tym czasie wzrósł popyt na wieprzowinę w Chinach, co spowodowało wzrost cen. Podobnie ma się sytuacja na rynku mleka i cukru.

Największy szok podwyżkowy mogą przeżyć wielbiciele słodyczy, a to ze względu na rosnące ceny oleju i cukru. Obniżki cen dotyczą mięsa drobiowego oraz zbóż.