Coraz droższy cukier na światowych rynkach

Aktualności

Coraz droższy cukier na światowych rynkach

08 stycznia 2016

Na światowych rynkach drożeje cukier. W listopadzie i grudniu wzrost cen osiągnął poziom ok. 10%. Na tendencję wzrostową cen cukru wpływ ma spadek ubiegłorocznej światowej produkcji. Nie przekłada się to jednak na sytuację producentów buraka cukrowego.

– Plantatorzy dostają cenę minimalną, tylko Krajowa Spółka Cukrowa płaci o trzy złote więcej za tonę. Przy takiej cenie prawdopodobne, że nie będzie z podziału zysku wypłaty dla plantatorów. Przy obecnych cenach, wydajności, plonie – 52 tony z hektara, brakuje ok. 10 ton do tego, żeby plantatorom zwróciły się koszty – mówi Kazimierz Kobza, dyrektor Biura w Krajowym Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.

Gorsze plony są wynikiem suszy, która wystąpiła praktycznie na terenie całego kraju.

Źródło: IAR