Jesteś tutaj

Cukier tańszy niż przed rokiem

Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018 wynosząca ok. 2,3 mln t – można przeczytać w comiesięcznym raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Średnia cena detaliczna cukru w lutym br. wyniosła 2,28 zł/kg i była o 3,8 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 28,3 proc. niższa niż w lutym 2017 r. Średnia cena detaliczna cukru w 2017 r. ukształtowała się na poziomie 3,04 zł/kg i była o ok. 6 proc. wyższa niż przed rokiem, a zdecydowały o tym wysokie ceny w pierwszej połowie roku.

Ceny zbytu cukru w workach w lutym 2018 r. spadły o 1,2 proc. do 1,66 zł/kg i były o 35,6 proc. niższe niż przed rokiem. Staniał także cukier paczkowany, w stosunku do stycznia br. – o 2,5 proc. do 1,58 zł/kg, a w odniesieniu do cen z przed roku – o 42 proc.

W 2017 r. przychody ze sprzedaży polskiego przemysłu cukrowniczego wzrosły o 1,7 proc. do 5,7 mld zł, ale zysk netto zmniejszył się o 9,6 proc. do 863,3 mln zł. Według wstępnych szacunków w 2018 r. powierzchnia uprawy buraków cukrowych umożliwi produkcję ok. 2,3 mln t cukru.

Źródło: PAP

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Krajowa kwota cukrowa wynosi 1 mln 405 tys. ton, co oznacza, że cukrownie wyprodukują cukier ponad przyznany limit. Nadwyżka cukru musi być wyeksportowana, zużyta na cele niekonsumpcyjne lub przeniesiona na następną kampanię.

Cukier tanieje od czterech lat, w samym 2014 r. na giełdzie w Londynie staniał o 11%, a w Nowym Jorku o 10%. Według analityków, na światowe ceny cukru wypływa głównie produkcja w Brazylii. Okazało się, że w tym sezonie jest ona lepsza od oczekiwań.

X