Jesteś tutaj

Czy kawa jest zdrowa?

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. O jej wpływie na ludzki organizm toczą się od lat dyskusje. Jedną z nich było spotkanie zorganizowane przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie” w ramach programu informacyjno-edukacyjnego na temat korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia kawy realizowanego pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia.

W trakcie spotkania, jego uczestnicy mieli możliwość wyjaśnić z ekspertami najczęstsze obawy związane ze spożywaniem kawy.

– Najnowsze wyniki badań naukowych wskazują, że spożywanie kawy w ilości 3-5 filiżanek dziennie wywołuje pozytywne efekty fizjologiczne. Z tego względu, Instytut Żywności i Żywienia, który już od wielu lat dostrzega ten pozytywny wpływ kawy na zdrowie, uwzględnił ten produkt w znowelizowanej w 2016 r. Piramidzie zdrowego żywienia – graficznej postaci zaleceń żywieniowych dla populacji polskiej – powiedziała dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska, ekspert Instytutu Żywności i Żywienia.

W dalszej części spotkania profesor Artur Mamcarz, Prodziekan II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wyjaśniał, że nawyk picia umiarkowanej ilości kawy nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego, ponieważ dochodzi do rozwoju tolerancji organizmu na działanie kofeiny, odpowiedzialnej za wzrost ciśnienia. Pozytywne wnioski płyną też z badań dotyczących związków pomiędzy piciem kawy a chorobą niedokrwienną serca, według których kawa może być nawet czynnikiem ochronnym.

Z kolei dr n. med. Sławomir Murawiec, członek Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, podkreślał ponadto pozytywny wpływ kawy na układ nerwowy. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że istnieje zależność przyczynowo-skutkową pomiędzy 75 mg kofeiny (ilość znajdująca się w jednej filiżance kawy średniej wielkości), a zwiększonym poziomem skupienia uwagi i czujności.

Mówiąc o wpływie kawy na układ nerwowy należy również podkreślić, że z w świetle aktualnych wyników badań regularne spożywanie kawy zdaje się mieć działanie ochronne przeciwko rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych tj. choroba Alzheimera (zmniejszenie ryzyka do 20%) czy Parkinsona – podkreślał dr Murawiec.

Źródło: Isntytut Żywności i Żywienia

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Aż o blisko 30% wzrosła w ostatnich tygodniach cena kawy. Powodem są mniejsze zbiory w Brazylii, największego na świecie eksportera brązowych ziarenek. Kraj ten zmaga się z suszą.

Rynek kawy w Polsce systematycznie się rozwija. Statystyczny Polak wypija w ciągu roku napar z 3 kg ziaren kawy, jak jednak zaznaczają eksperci, rynek ma duży potencjał rozwojowy. Szybciej niż spożycie rośnie wartość kupowanej kawy, a to oznacza, że konsumenci coraz częściej sięgają po kawę premium. Dynamicznie rośnie też oferta ekspresów ciśnieniowych i kapsułkowych.

X