Drożdżówki wrócą do szkolnych sklepików

Aktualności

Drożdżówki wrócą do szkolnych sklepików

17 sierpnia 2016

26 lipca br. minister zdrowia podpisał nowe rozporządzenie w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze, stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Według nowych przepisów, właściciele sklepików będą mogli sprzedawać pieczywo półcukiernicze i cukiernicze. Ważne jednak, by nie miało więcej niż 15 g cukru w 100 g produktu, tłuszczu nie więcej niż 10 g w 100 g produktu oraz soli nie więcej niż 0,45 g sodu/1,2 soli w 100 g produktu. Nie będzie natomiast możliwe sprzedawanie dzieciom pieczywa półcukierniczego i cukierniczego z ciasta głęboko mrożonego.

Kanapki, sałatki, surówki, mleko i napoje zastępujące mleko oraz produkty mleczne, zbożowe i śniadaniowe, a także warzywa i owoce (w tym bakalie i nasiona),soki owocowe, warzywne, owocowo – warzywne, przeciery i musy owocowe to również produkty mające zielone  światło. Spośród nowych produktów dozwolona będzie sprzedaż bezcukrowych gum do żucia oraz czekolady.

Celem proponowanych zmian jest poszerzenie oferty żywieniowej sklepików szkolnym, przy jednoczesnym zachowaniu wytycznych dotyczących ograniczenia cukru, soli oraz tłuszczu.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna