Eksport polskich słodyczy do Czech wzrósł ponad 2,5-krotnie

Aktualności

Eksport polskich słodyczy do Czech wzrósł ponad 2,5-krotnie

16 maja 2016

Czesi importują coraz więcej żywności z Polski. W pierwszym kwartale tego roku największy skok pod względem wartości odnotowano w przypadku słodyczy (cukru, wyrobów z cukru i miodu). Czesi sprowadzili ich z Polski aż o 264,9% więcej niż w roku ubiegłym – poinformowała polska ambasada w Pradze. W sumie wartość czeskiego importu żywności z Polski w pierwszych trzech miesiącach 2016 roku wzrosła o 29% i wyniosła 330,6 mln euro.

Drugie miejsce, jeśli chodzi o wzrost sprzedaży do naszego południowego sąsiada, zanotowały: kawy, herbaty, kakao oraz wyroby z nich. Tutaj wzrost sięgnął 80%. Spadek wartości importu odnotowano jedynie w przypadku zwierząt żywych (o 51,2%) i w dziale “pozostałe wyroby jadalne i przyprawy” (o 8,8%).

Największy udział w czeskim imporcie z naszego kraju miała w pierwszym kwartale 2016 r. kawa, herbata, kakao i przyprawy korzenne (29%). Import kawy z Polski wzrósł o niemal 40%, a czekolady aż o 71%. Na drugim miejscu znalazło się mięso i wędliny (21,6%), a na trzecim nabiał i jaja (12,2%). Z mięs najbardziej wzrosła w Czechach sprzedaż polskiego drobiu (26 proc.), który od dłuższego czasu króluje na tamtejszych stołach. W sumie ma on 44%. udział w całej sprzedaży polskiego mięsa u naszych południowych sąsiadów.

źródło: money.pl