Jesteś tutaj

Eksport polskiej żywności wzrósł

Produkty spożywcze są polskim hitem eksportowym. Zanosi się, że w 2017 r. sprzedaż za granicę osiągnie wartość około 27,5 mld zł. Największą popularnością cieszą się mięso, tytoń i produkty mleczne.

Eurostat podał dane dotyczące polskiego eksportu za pierwsze 9 miesięcy 2017 r. Wynika z nich, że sprzedano za granicę produkty spożywcze o wartości 20 mld zł. To wynik o 13 proc. lepszy niż rok wcześniej. Cytowany przez „Rzeczpospolitą”  analityk rynków rolnych banku BZ WBK twierdzi, że w ciągu całego roku eksport może wynieść nawet 27,5 mld zł.

Największym powodzeniem wśród zagranicznych kupców cieszą się mięso, produkty mleczne i tytoń stanowiące 31 proc. całego eksportu. Duże wzrosty zanotowała zwłaszcza branża mleczarska. Eksport masła i tłuszczów odnotował dwukrotny wzrost w stosunku do ubiegłego roku. Zwiększyła się również sprzedaż mleka w proszku i serów. Bardzo dobry rok zanotowali producenci lodów. W ciągu pierwszych trzech kwartałów 2017 r. wysłali za granicę więcej produktów niż przez cały 2016 r. Jedna trzecia z nich trafiła do Niemiec.

Eksport mięsa oszacowano na 3,5 mld zł. Duży wzrost popytu zaobserwowano w USA , o 85 proc. w ciągu roku. Dla branży drobiarskiej szczególnie ważnym okazał się z kolei rynek chiński, który otworzono po ptasiej grypie.

Do statystyk żywności włączono również tytoń. Jego sprzedaż wyniosła w całym roku ok. 10 mld zł. Głównymi rynkami dla polskich papierosów są Niemcy, Holandia i Włochy.  

Źródło: Rzeczpospolita

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Polski eksport przez lata uległ sporym zmianom. Dawno minęły już czasy, kiedy za granicę wysyłaliśmy przede wszystkim jabłka i zboże. I choć Polskę ciężko dziś nazwać „spichlerzem Europy”, wśród produktów rolno-spożywczych wciąż kryje się kilka eksportowych hitów.

Ministerstwo Rolnictwa szacuje że ten rok będzie rekordowy pod względem eksportu polskiej żywności. Doprowadziły do tego głównie zmiany na zagranicznych rynkach. Problemy zachodnich producentów i większe zapotrzebowanie na żywność spowodowały wzrost zainteresowania polskimi produktami.

X

Przeczytaj również