Eksport serów wzrósł o 23% wartościowo w 2013 r.

Aktualności

Eksport serów wzrósł o 23% wartościowo w 2013 r.

01 kwietnia 2014

Eksport serów z Polski wzrósł o 15,1% r/r do 204,4 tys. ton w 2013 r., zaś w ujęciu wartościowym – wskutek wyższych cen – zwiększył się o 23% r/r do 682,3 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu finansów i obliczenia własne.

W 2013 roku sery pozostały najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego z niemal 41% udziałem w jego łącznej wartości, podkreśla Zespół.

“Najważniejszym rodzajem eksportowanych serów są sery dojrzewające. Ich wywóz stanowił niespełna 57% wartości (ponad 386,1 mln euro) i 50% wolumenu (czyli 101,8 tys. ton) wszystkich serów, jakie w ubiegłym roku trafiły z Polski za granicę. Oznaczało to 27% wzrost wartości, przy o 15% większej ilości niż w 2012 roku” – czytamy w raporcie.

Drugą istotną kategorię wciąż stanowią sery świeże i twarogi (przed 2012 rokiem zajmowały one trzecią pozycję pod względem wartości eksportowanych serów). W wywozie z 2013 roku odnotowano 32-proc. wzrost wartości do 1146,9 mln euro (daje to 22% udziału w eksporcie serów ogółem), zaś wolumen sprzedaży wzrósł o 19% r/r do 54,4 tys. ton, podano dalej.

“Tradycyjnie słabsze wyniki ilościowe niż w przypadku serów dojrzewających odnotowano w wywozie serów przetworzonych, gł. topionych; wolumen wzrósł o 11% do 44,6 tys. ton, a wartość wzrosła zaledwie o 7% do 135, 5 mln euro, co stanowiło około 1/5 wartości eksportu serów ogółem. Z tytułu wywozu 2,5 tys. ton pozostałych typów serów (z przerostami błękitnej pleśni oraz tartych lub proszkowanych) uzyskano łącznie ponad 8 mln euro” – napisano też w materiale.

“Od lat najważniejszymi odbiorcami serów i twarogów z Polski były państwa UE, jednak w 2013 roku na skutek wzrostu popytu na polskie artykułu mleczarskie z Rosji, to ten kraj stał się głównym odbiorcą serów z Polski. Wywóz w tym kierunku zwiększył się w ujęciu wartościowym o 51,07% do 107,3 mln euro przy ponad 36% zwyżce wolumenu do 28,9 tys. ton” – zwraca uwagę FAMMU/ FAPA.

W związku z tym spadło znaczenie Unii Europejskiej jako odbiorcy serów z Polski: w ub.r. 66% ogółu wywozu serów trafiło do krajów UE – w ujęciu wartościowym było to 452,3 mln euro, czyli o 20,4% więcej niż w 2012 roku). Wzrosło natomiast znaczenie Wspólnoty Państw niepodległych z 16,4% w 2012 roku do 19,9% w 2013 r.

Głównym odbiorcom polskich serów spośród krajów UE są Czechy – w 2013 roku wysłano tam 26,9 tys. ton serów i twarogów, (spadek o 4,8% r/r) za 85,6 mln euro (wzrost 0,1% r/r). Zwyżki odnotowano w sprzedaży serów do Niemiec i Włoch, które zajmują kolejno drugie i trzecia miejsce w strukturze odbiorców polskich serów (wolumen wzrósł odpowiednio o 21,3% do 23,3 tys. ton i 14,3% do 15,9 tys. ton, w ujęciu wartościowym odnotowano natomiast zwyżki o 34,5% do 74,7 mln euro w przypadku Niemiec i o 21,6% do 57,7 mln euro do Włoch), podano także w materiale.

Źródło: ISBnews