Jesteś tutaj

FAO: żywność najtańsza od lipca 2016 r.

Indeks cen żywności na świecie we wrześniu spadł do 165,4 pkt. ze 167,7 pkt. w sierpniu, czyli o 1,4% – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W ujęciu rok do roku wskaźnik spadł o 7,4%. Oznacza to najniższy poziom od lipca 2016 r.

Zmniejszenie wartości indeksu wynikało z niższych cen 4 z 5 jego składowych: zbóż (-2,8% w ujęciu miesięcznym), produktów mlecznych (-2,4%), oleju roślinnego (-2,3%) oraz mięsa (-0,1%). Przeciwny efekt miał wzrost cen cukru (+2,6%).

W strukturze danych na szczególna uwagę zasługuje spadek składowej dla cen zbóż. W znacznym stopniu odzwierciedla on korektę cen zbóż do jakiej doszło we wrześniu na najważniejszych giełdach surowcowych. Czynnikiem stabilizującym ceny zbóż są bowiem zgromadzone w poprzednich latach ich znaczące światowe zapasy.

Jak zaznaczają eksperci Credit Agricole Bank Polska, w kolejnych miesiącach oczekuje się, że światowe ceny żywności będą kształtować się w łagodnym trendzie spadkowym, czemu sprzyjać będą prognozowane niższe ceny produktów mlecznych, oleju roślinnego oraz mięsa. Przeciwny efekt będą miały wyższe ceny cukru.

Źródło: Biznes PAP, Credit Agricole Bank Polska

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Indeks cen żywności FAO zmniejszył się w lipcu do 168,8 pkt. wobec 175,3 pkt. w czerwcu, co oznacza spadek o 3,7% w stosunku miesięcznym i tym samym ukształtował się na najniższym poziomie od stycznia 2018 r. Zmniejszenie wartości indeksu wynikało z niższych cen wszystkich jego 5 składowych: produktów mlecznych (-6,6%), cukru (-6% ), zbóż (-3,6%), oleju roślinnego (-2,9%) oraz mięsa (-1,9%).

Indeks cen żywności na świecie w październiku spadł do 163,5 pkt., czyli o 0,9% miesiąc do miesiąca – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) .

X