GUS podał wskaźniki cen żywności za lipiec 2017 r.

Aktualności

GUS podał wskaźniki cen żywności za lipiec 2017 r.

16 sierpnia 2017

W lipcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem odczuwalnie podrożało masło (o 7,8%), mąka (o 1,6%), mięso (przeciętnie o 1%, w tym mięso drobiowe – o 3,1%, wieprzowe – o 0,8%, wędliny – o 0,6% i mięso cielęce – o 0,4%, przy spadku cen mięsa wołowego – o 0,1%). Droższe niż przed miesiącem były też makarony i produkty makaronowe (o 1%), ryby i owoce morza (o 0,6%), artykuły w grupie „mleko, sery, jaja” (przeciętnie o 0,5%, w tym sery i twarogi – o 0,9%, jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – o 0,4%, mleko – o 0,2%, przy spadku cen jaj o 0,1%). Więcej niż w czerwcu br. konsumenci płacili również za pieczywo (o 0,5%) oraz tłuszcze roślinne (o 0,2%). W lipcu br. więcej płacono za wody mineralne lub źródlane, herbatę oraz soki warzywne i owocowo-warzywne (po 0,1%). W porównaniu z poprzednim miesiącem zanotowano wzrost cen napojów alkoholowych o 0,3% oraz wyrobów tytoniowych o 0,1%. Potaniały z kolei warzywa (o 7,5%) i owoce (o 0,9%). Mniej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za cukier (o 0,6%) oraz ryż (o 0,1%). W lipcu br. ceny napojów bezalkoholowych były niższe niż przed miesiącem o 0,1%. Mniej niż w czerwcu br. płacono również za kawę (o 0,1%). Ceny soków owocowych oraz kakao i czekolady w proszku pozostały na poziomie notowanym przed miesiącem.

Fot. Pixabay