IERiGŻ: Drób drożeje, ale i tak jest najtańszy z mięs

Aktualności

IERiGŻ: Drób drożeje, ale i tak jest najtańszy z mięs

21 października 2014

Od początku tego roku rosną ceny detaliczne mięsa drobiowego. Drób podrożał względem wieprzowiny i wołowiny oraz w stosunku do innych gatunków mięs, ale i tak jest najtańszy – informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Mimo to, w okresie pierwszych ośmiu miesięcy br. mięso kurcząt było średnio o 2,4 proc. tańsze niż w analogicznym okresie 2013 roku. Pod koniec tego roku przewiduje się nieznaczny spadek cen drobiu, ale ich średni roczny poziom będzie zbliżony do notowanego w 2013 roku. W grudniu 2013 r. kilogram patroszonego kurczaka kosztował średnio (wg GUS) 6,94 zł, piersi indyka – 22,09 zł/kg, a polędwica drobiowa – 18,72 zł/kg.

Eksperci przewidują niewielki spadek cen detalicznych również w pierwszym półroczu 2015 roku.

Źródło: PAP