Jesteś tutaj

IERiGŻ przewiduje dalsze wzrosty cen wieprzowiny

Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oceniają, że w I połowie 2020 r. ceny wieprzowiny mogą nadal rosnąć. Według szacunków w grudniu 2019 r. ceny będą wyższe rok do roku o 25-35%.

Według analiz IERiGŻ przewiduje się, że cena trzody w bieżącym miesiącu w krajach Unii Europejskiej może wynieść ok. 160 euro/100 kg. W grudniu cena trzody mogą wynosić wobec tego ok. 5,20-5,60 zł/kg.

Podkreślono, że w I części 2020 r. ceny trzody będą rosły, ale dynamika wzrostu będzie zdecydowanie niższa niż w tym oku. Zmiany cen w II półroczu 2020 r. będą uzależnione od zmian eksportu do krajów trzecich.

Źródło: PAP Biznes

Foto: Piaxabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Światowe ceny masła i mleka w proszku w 2013 r. były o ok. 30% wyższe niż w 2012 r. W Polsce cena skupu mleka jest teraz wyjątkowo wysoka, gdyż na świecie jest dobra koniunktura na tym rynku - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Krystyna Świetlik, ekspert z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej uważa, że w połowie roku ceny żywności i napojów bezalkoholowych w porównaniu do grudnia ubiegłego roku mogą wzrosnąć o 4-5%.

X