Jesteś tutaj

Indeks cen żywności z niewielkim wzrostem

Indeks cen żywności FAO zwiększył się w grudniu do 161,7 pkt. wobec 161,6 pkt. w listopadzie. Na nieznaczny wzrost indeksu złożyły się wyższe ceny zbóż (+1,8% miesiąc do miesiąca), mięsa (+0,8%) i oleju roślinnego (+0,4%) oraz niższe ceny produktów mlecznych (-3,3%) i cukru (-1,9%). W ujęciu rocznym światowe ceny żywności obniżyły się w grudniu o 4,3% wobec spadku o 8% w listopadzie.

W strukturze danych na szczególną uwagę zasługuje pierwszy od sierpnia 2018 r. spadek cen cukru w ujęciu miesięcznym. W poprzednich miesiącach obserwowany był silny wzrost cen cukru związany z wysokimi cenami ropy naftowej (w październiku ub. r. ceny ropy Brent osiągnęły maksimum lokalne), które oddziaływały w kierunku większego wykorzystaniu trzciny cukrowej do produkcji bioetanolu. Ponadto wzrostowi cen cukru sprzyjały umocnienie brazylijskiego reala po wyborach prezydenckich w tym kraju (Brazylia jest największym światowym eksporterem cukru), a także obawy części uczestników rynku dotyczące jego światowej produkcji, m.in. ze względu na suszę w UE. W listopadzie i grudniu doszło do silnego spadku cen ropy naftowej, co w połączeniu ze znaczącymi światowymi zapasami cukru doprowadziło do korekty jego cen na światowym rynku.

W 2019 r. światowe ceny żywności będą najprawdopodobniej kształtować się w lekkim trendzie spadkowym. Będą sprzyjać temu niższe ceny produktów mlecznych, cukru oraz oleju roślinnego. Ponadto w II poł. 2019 r. do obniżenia światowych cen żywności może przyczynić się także prognozowany przez nas spadek cen zbóż. Przeciwny efekt będą miały najprawdopodobniej wyższe ceny mięsa. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne na świecie, a także dalsze rozprzestrzenianie się ASF, które może w istotny sposób wpłynąć na ceny mięsa.

Źródło: AgroPuls Credit Agricole Bank Polska

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Indeks cen żywności FAO zmniejszył się w lipcu do 168,8 pkt. wobec 175,3 pkt. w czerwcu, co oznacza spadek o 3,7% w stosunku miesięcznym i tym samym ukształtował się na najniższym poziomie od stycznia 2018 r. Zmniejszenie wartości indeksu wynikało z niższych cen wszystkich jego 5 składowych: produktów mlecznych (-6,6%), cukru (-6% ), zbóż (-3,6%), oleju roślinnego (-2,9%) oraz mięsa (-1,9%).

Indeks cen żywności na świecie we wrześniu spadł do 165,4 pkt. ze 167,7 pkt. w sierpniu, czyli o 1,4% – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W ujęciu rok do roku wskaźnik spadł o 7,4%. Oznacza to najniższy poziom od lipca 2016 r.

X