Jesteś tutaj

Jakie jedzenie marnują Polacy?

Tego można się dowiedzieć z raportu „Nie marnuj jedzenia 2017”, który na polecenie Federacji Banków Żywności opracował instytut Kantar Millward Brown. Podano w nim też dane, ile procent Polaków wyrzuca żywność oraz to jakie produkty najczęściej trafiają do kosza na śmieci.

Z badania wynika, że 34 proc. Polaków przyznaje, że zdarzyło się im wyrzucić żywność. Jako główny powód takiego zachowania wymieniają przegapienie terminu przydatności do spożycia (34 proc.). Cztery lata temu tłumaczyło się w ten sposób aż 52 proc., co oznacza poprawę o 18 punktów procentowych. Kolejny najczęstszy powód stanowią zbyt duże zakupy. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że Polacy nie czytają często etykiet na produktach i robią za duże zapasy. Związane jest to często z kampaniami promocyjnymi, w których przy zakupie jednego produktu drugi dostaje się za darmo lub za niższą cenę.

Wśród kategorii produktowych jakie najczęściej wyrzucamy znalazły się kolejno: pieczywo (51 proc.), wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc.) oraz jogurty (16 proc.).

Kategoria: 

Podobne artykuły

Z badań przeprowadzonych przez instytut Millward Brown wynika, że Ukraińców najczęściej przyjmują duże, liczące ponad 250 zatrudnionych osób firmy. W branży handlowej 38,9% pracodawców rozważa rekrutację pracowników ze Wchodu.

Wprowadzenie dwóch stawek podatku od sprzedaży detalicznej ‒ 0,8% od przychodu między 17 mln zł a 170 mln zł miesięcznie i 1,4% od przychodu powyżej 170 mln zł miesięcznie ‒ zakłada ustawa o podatku od sprzedaży detalicznej, uchwalona w środę 6 lipca przez Sejm. 

X