KE: Nowe możliwości dla producentów oliwy z oliwek, wołowiny i cielęciny

Aktualności

KE: Nowe możliwości dla producentów oliwy z oliwek, wołowiny i cielęciny

30 listopada 2015

Nowe możliwości dla europejskich producentów oliwy z oliwek, wołowiny, cielęciny i roślin uprawnych. Komisja Europejska przygotowała nowe wytyczne umożliwiające rolnikom wspólną sprzedaż tych produktów, bez łamania unijnych zasad.

Chodzi m.in. o to, aby ilość produktów wprowadzana do obrotu nie przekraczała 20 % rynku w przypadku oliwy z oliwek oraz 15 % krajowej produkcji wołowiny i cielęciny oraz roślin uprawnych. Unijna komisarz odpowiedzialna za konkurencję Margrethe Vestager, powiedziała, że wytyczne można traktować jak „podręcznik”.

– Chcemy w ten sposób zagwarantować, że europejscy rolnicy mogli ze sobą współpracować w celu zachowania swojej konkurencyjności i wykorzystywania swojej siły przetargowej względem nabywców – powiedziała Vestager.

Wytyczne mając zostać opublikowane w najbliższych dniach w unijnym Dzienniku Urzędowym. Wartość sprzedaży na tych rynkach ocenia się na ponad 80 miliardów euro rocznie.

IAR