Jesteś tutaj

KE: Wsparcia dla producentów sera zatrzymane

Wsparcie dla producentów sera, dotkniętych przez rosyjskie embargo, zatrzymane. Komisja Europejska oficjalnie ogłosiła dziś decyzję o zamknięciu wypłat na prywatne przechowywanie towarów z powodu nieprawidłowości w składanych wnioskach. Tym razem zawiniły Włochy.

Jak tłumaczy Komisja jest to krok, który ma zapobiec wykorzystaniu wszystkich funduszy zbyt szybko po tym, jak zostały udostępnione.

Na początku września Bruksela przyjęła pakiet mający na celu pokrycie kosztów prywatnego przechowywania masła, odtłuszczonego mleka w proszku oraz niektórych serów. Wnioski w tej sprawie napłynęły jednak głównie z regionów, w których - jak podkreśla Komisja - tradycyjnie nie produkuje się serów eksportowanych w dużych ilościach do Rosji. Z nieoficjalnych informacji wiadomo, że chodzi o Włochy, które w ciągu zaledwie dwóch tygodni po uruchomieniu pakietu zgłosiły zapotrzebowanie na dofinansowanie prywatnego przechowywania prawie 84 tysięcy ton sera. Limit dopłat na ten cel ustalony przez Komisję wynosi zaś 155 tysięcy ton.

Wcześniej Bruksela zawiesiła wsparcie dla producentów warzyw i owoców, które się szybko psują. Środki na ten cel bowiem wyczerpały się głównie w wyniku licznych wniosków napływających z Polski.

Źródło: IAR

Kategoria: 

Podobne artykuły

Popyt eksportowy na unijne sery wzrasta, głównie dotyczy to jednak Japonii. Zgodnie z danymi Eurostatu od stycznia do listopada 2018 r. wyeksportowano z Unii Europejskiej 769 tys. t serów, co stanowiło rekordowy wolumen +1% rok do roku.

Eksport serów z Polski wzrósł o 15,1% r/r do 204,4 tys. ton w 2013 r., zaś w ujęciu wartościowym - wskutek wyższych cen - zwiększył się o 23% r/r do 682,3 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu finansów i obliczenia własne.

X

Przeczytaj również