Jesteś tutaj

Koniunktura w maju 2019 r.

Ogólny wskaźnik syntetyczny koniunktury gospodarczej GUS (SI) w maju 2019 r. kształtuje się na poziomie zbliżonym do notowanego w kwietniu 2019 r., ale niższym niż w maju 2018 r. Wskaźnik ten od stycznia 2017 r. przyjmuje wartości powyżej średniej długookresowej – podaje Główny Urząd Statystyczny.

W maju 2019 r. wskaźnik ufności w handlu detalicznym kształtuje się na dodatnim poziomie, nieco wyższym niż w kwietniu br. Oceny sprzedaży zrealizowanej w ostatnich trzech miesiącach są bardziej korzystne od sygnalizowanych w kwietniu br. Przewidywania dotyczące sprzedaży są najmniej optymistyczne od grudnia 2016 r. Bieżący stan zapasów towarów jest uznawany za zbliżony do odpowiedniego w stosunku do zapotrzebowania.

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

W kwietniu 2019 r. odnotowano pogorszenie zarówno obecnych, jak i przyszłych nastrojów konsumenckich w stosunku do poprzedniego miesiąca – informuje Główny Urząd Statystyczny.

Indeks cen żywności FAO zwiększył się w grudniu do 161,7 pkt. wobec 161,6 pkt. w listopadzie. Na nieznaczny wzrost indeksu złożyły się wyższe ceny zbóż (+1,8% miesiąc do miesiąca), mięsa (+0,8%) i oleju roślinnego (+0,4%) oraz niższe ceny produktów mlecznych (-3,3%) i cukru (-1,9%). W ujęciu rocznym światowe ceny żywności obniżyły się w grudniu o 4,3% wobec spadku o 8% w listopadzie.

X