Jesteś tutaj

Nielsen: Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

Z roku na rok przygotowania do świąt zaczynają się coraz wcześniej. I choć oferta świąteczna gości w sklepach już od początku listopada, to konsumenci o pierwszych zakupach świątecznych myślą z końcem wakacji.

Aż 60% konsumentów deklaruje, że we wrześniu kupuje pierwsze zabawki, które trafią pod choinkę. Z dużym wyprzedzeniem kupowane są też książki czy kosmetyki. Rozkładanie wydatków w czasie ma miejsce również w przypadku produktów spożywczych. Dotyczy to szczególnie droższych produktów, jak alkohole, czy kawa, które często przeznaczane są na prezent. Duży stopień planowania zakupów świątecznych wynika głównie z rozsądku.

Jak wynika z raportu Nielsena „Christmas Fever” przede wszystkim na świątecznym stole nie może zabraknąć produktów wiodących marek, które wszyscy znają i są kojarzone z wysoką jakością. Wśród konsumentów są tacy, którzy na zakup produktów wiodących marek pozwalają sobie tylko z okazji świąt.

Święta to nie tylko marki. Na świątecznych stołach królują potrawy przygotowane specjalnie na tę okazję. Karp, pieczone mięsa, czy też uszka do barszczu, pierogi, krokiety są typowo świątecznymi potrawami. Nie kojarzą się one dietetycznie i raczej nie wpisują się w silnie rozwijający się trend healthy, ale konsumenci dbają o to, by przygotowywać je ze składników najwyższej jakości. Aby ułatwić sobie świąteczne przygotowania, część produktów jak uszka, pierogi, pieczone mięsa są przygotowywane wcześniej i mrożone. Natomiast karp w zdecydowanej większości domów musi być świeży.

– W 9 na 10 domach na wigilijnym stole króluje karp smażony, paszteciki, krokiety, uszka i pierogi z kapustą i grzybami. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że nie są najbardziej odpowiednie posiłki dla najmłodszych gości przy stole. W 44% gospodarstw domowych, gdzie w wigilii uczestniczą też dzieci do lat 8, są dla nich przygotowywane specjalne dania – zdrowsze – smażony karp zastępowany jest rybą pieczoną, zupa grzybowa inną zupą, a do tego pojawiają się dania z warzyw, które w menu dorosłym występują rzadziej – komentuje Małgorzata Głos, client business partner w Nielsenie.

W podejmowaniu decyzji zakupowych pomagają konsumentom zarówno producenci jak i detaliści – okres przedświąteczny to czas intensywnych akcji promocyjnych wspartych licznymi dodatkowymi ekspozycjami w sklepach. Konsument z dużą chęcią sięga po produkty wystawione na tych ekspozycjach. A są to zazwyczaj wiodące marki w świątecznej wersji opakowania. Zdecydowanie bardziej konsumenci są zachęcani do kupowania większych opakowań, czy też dwu- trzypaków.

Foto: shutterstock.com

Kategoria: 

Podobne artykuły

Biuro rachunkowe Tax Care przyjrzało się aktualnej skłonności pracujących do zachowań przedsiębiorczych – m.in. podejmowania ryzyka, poszukiwania wiedzy, otwartości na zmiany. W tym celu rozpoczęto badanie „Indeks Przedsiębiorczości”, które pozwoliło ocenić cechy wpływające na potencjał i możliwości rozpoczęcia pracy na własny rachunek.

Dyrektorzy finansowi (CFO) w Polsce mają mniejszą skłonność do podejmowania ryzyka niż CFO z regionu. Częściej spodziewają się także wzrostu kosztów, spadku rentowności i marż operacyjnych. Jak zauważają autorzy badania „Central Europe CFO Survey 2019” przygotowanego przez firmę doradczą Deloitte, opinie dotyczące rozwoju gospodarczego i niepewności finansowej firm w Polsce są spolaryzowane.

X