Polskie gospodarstwa w 2016 r. przeznaczyły 1,25 mld zł na zakup warzyw konserwowych

Aktualności

Polskie gospodarstwa w 2016 r. przeznaczyły 1,25 mld zł na zakup warzyw konserwowych

05 stycznia 2017

Badania przeprowadzone przez Instytut GfK wskazują, że wartość rynku warzyw konserwowych za ubiegły rok w Polsce osiągnęła pułap 1,25 mld zł. W porównaniu ze wcześniejszym analogicznym okresem odnotowano wzrost pod względem finansowym, natomiast wagowo Polacy kupili mniej warzyw. W analizach wzięto pod uwagę okres od listopada 2015 do października 2016. W tym czasie Polacy średnio wydawali 94 zł miesięcznie na zakup tych produktów. Co za tym idzie, odnotowano wzrost o 4% w stosunku do zeszłorocznej kwoty. Jednak przeliczając na kilogramy polskie gospodarstwa nabyły o 1,5% mniej warzyw, czyli 229 mln kg. Największym zainteresowaniem klientów cieszyły się warzywa jednorodne. W całościowym rozliczeniu stanowiły one 94% zakupionych warzyw. Kupujący najchętniej wybierali kapustę (29%), ogórki (23%) oraz kukurydzę (12%). Znacząco podniosła się również sprzedaż cieciorki (o 76%). Badanie przeprowadzono w 8 tys. gospodarstw domowych w Polsce.