Jesteś tutaj

Prognozy dla rynku drobiu w Unii Europejskiej

W analizach amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) pojawiły się prognozy, że produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w 2019 r. wzrośnie  o około 2% rok do roku, wobec 2,5% wzrostu w 2018 r. Oczekuje się także niewielkiego wzrostu konsumpcji mięsa drobiowego w UE, wspieranego przez zmianę  preferencji dietetycznych konsumentów.

Oczekuje się, że import mięsa do UE pozostanie stabilny, a  około 15% importu będzie pochodziło z Ukrainy. Silny pozostanie przywóz z Tajlandii, Chin i Ukrainy, przy równolegle słabszej obecności Brazylii. Unijny eksport  w 2019 r. powinien być napędzany zwiększoną sprzedażą do następujących państw: Ghana, Filipiny, Ukraina, Wietnam i D.R. Konga. Wywóz do RPA w tym roku prawdopodobnie będzie zbliżony do wolumenu z roku ubiegłego.

Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Pierwszy raz w historii mięso drobiowe stało się najpopularniejszym rodzajem mięsa na świecie. Dotychczas status ten miała wieprzowina. To dobra wiadomość dla polskich producentów, którzy pod względem wielkości produkcji są europejskim liderem.

Od kilku miesięcy Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zwraca uwagę na rosnący polski eksport do RPA. Rynek południowoafrykański wydaje się być dla polskich producentów najbardziej obiecującym rynkiem z państw trzecich (pozaunijnych), a zdaniem Izby jest on daleko bardziej perspektywicznym niż rynek chiński. Pojawił się jednak projekt wzrostu opłat za importowane mięso drobiowe.

X

Przeczytaj również