Jesteś tutaj

Rekordowy eksport polskiej żywności

Ministerstwo Rolnictwa szacuje że ten rok będzie rekordowy pod względem eksportu polskiej żywności. Doprowadziły do tego głównie zmiany na zagranicznych rynkach. Problemy zachodnich producentów i większe zapotrzebowanie na żywność spowodowały wzrost zainteresowania polskimi produktami.

Ministerstwo Rolnictwa szacuje, że w okresie od stycznia do sierpnia z kraju wyeksportowano żywność wartą 17,4 mld euro. Dodatnie saldo utrzymuje się na poziomie 5,1 mld euro. Do końca roku wartość eksportu ma wynieść około 25-26 mld euro. Będzie to rekordowy wynik. Dotychczas najwyższą wartość osiągnięto rok wcześniej – 24,1 mld euro.

Jest to spowodowane sytuacją na rynkach światowych. U producentów jaj w Europie Zachodniej wykryto fipronil, co spowodowało wycofanie dużej liczby jaj z rynku oraz zmniejszenie pogłowia kur. Sprawiło to wzrost eksportu polskich jaj do tego stopnia, że w sklepach w kraju zaczyna ich brakować.

Kolejnym powodem jest wycofywanie z rynku w Stanach Zjednoczonych tłuszczów utwardzonych. Zalicza się o nich margaryna, więc Amerykanie muszą zmienić dietę i przestawić się na masło. Jego ceny nadal są wysokie i nie przewiduje się zmniejszenia ich w dużym stopniu w najbliższym okresie.

Także w Chinach obserwuje się wzrost zainteresowania klientów produktami mlecznymi.

Źródło: Rzeczpospolita

Foto: pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Główny Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące wysokości produkcji zwierzęcej w 2017 r. W większości kategorii zanotowano wzrost w stosunku rocznym. W ubiegłym roku wyprodukowano m.in.: 13304,6 mln litrów mleka oraz 10998,2 mln sztuk jaj kurzych.

Polski eksport przez lata uległ sporym zmianom. Dawno minęły już czasy, kiedy za granicę wysyłaliśmy przede wszystkim jabłka i zboże. I choć Polskę ciężko dziś nazwać „spichlerzem Europy”, wśród produktów rolno-spożywczych wciąż kryje się kilka eksportowych hitów.

X