Stabilizacja na rynku jaj w Polsce

Aktualności

Stabilizacja na rynku jaj w Polsce

26 września 2019

W ostatnich miesiącach mamy do czynienia ze stabilizacją cen jaj, a one same kształtują się na poziomie zgodnym ze średnią wieloletnią. Wskazuje to, że po odnotowanych w ostatnich latach szokach podażowych związanych z wykryciem fipronilu w jajach z Europy Zachodniej, a także późniejszym nadmiernym zwiększeniem podaży w reakcji na przejściowy silny wzrost opłacalności produkcji, polski rynek jaj powrócił do równowagi. Ekonomiści Credit Agricole uważają, że w kolejnych kwartałach przestrzeń dla wyraźnego wzrostu cen jaj pozostaje ograniczona ze względu na utrzymujący się słaby popyt eksportowy.

W okresie I-V 2019 r. wartość polskiego eksportu jaj spadła o 5,0% rok do roku wobec wzrostu o 30,5% w analogicznym okresie 2018 r. Cena skupu jaj klasy M w lipcu wyniosła 31,40 zł/100 sztuk (+15,4% w skali roku). W tym samym czasie cena pasz dla niosek wyniosła 1,23 zł/kg (+2,0%). W konsekwencji w lipcu relacja cen 100 jaj/pasza ukształtowała się na poziomie 25,45 wobec 22,49 przed rokiem. Uwzględniając perspektywy sytuacji na unijnym oraz krajowym rynku jaj analitycy Credit Agricole prognozują, że cena skupu jaj klasy M na koniec 2019 r. wyniesie ok. 32 zł/100 sztuk oraz ok. 33 zł/100 sztuk na koniec 2020 r.

Źródło: AgroMapa Credit Agricole Bank Polska

Foto: Pixabay