Jesteś tutaj

Wzrasta eksport mrożonych warzyw do USA i Kanady

Według danych Eurostatu z Polski do USA w okresie lipiec 2018- marzec 2019 wyeksportowano 18 tys. t mrożonek warzywnych (+13,6% rok do roku), tj. o 86% więcej w relacji do sezonu 2015/2016. Dodatkowo wzrosła istotnie sprzedaż do Kanady – w analogicznym okresie 2,1- krotnie, do 7,8 tys. t.

Kraje Ameryki Północnej są najbardziej dynamicznie rozwijającym się kierunkiem sprzedaży mrożonych warzyw z Polski poza UE. Wzrost sprzedaży do USA i Kanady łagodzi skutek mniejszych dostaw mrożonek do Białorusi. Zaostrzenie rosyjskiej polityki względem reeksportu skutkuje, że w sezonie 2018/2019 (dane dla 9 miesięcy) sprzedaż mrożonych warzyw z Polski do Białorusi w relacji do sezonu 2015/2016 zmalała o 4,3%, do 43,3 tys. t.

Źródło: Agro Nawigator PKO Bank Polski

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Produkty spożywcze są polskim hitem eksportowym. Zanosi się, że w 2017 r. sprzedaż za granicę osiągnie wartość około 27,5 mld zł. Największą popularnością cieszą się mięso, tytoń i produkty mleczne.

Mięsa, zupy i słodkie wypieki to dania kuchni polskiej, na które są gotowi skusić się Włosi. Polacy za to wciąż lubują się w pizzy, sałatce caprese czy makaronach i coraz częściej używają do ich przygotowania oryginalnych produktów sprowadzanych z Półwyspu Apenińskiego. Wymiana handlowa produktów spożywczych między Polską a Włochami rośnie.

X