Jesteś tutaj

Wzrost eksportu serów z Unii Europejskiej

Popyt eksportowy na unijne sery wzrasta, głównie dotyczy to jednak Japonii. Zgodnie z danymi Eurostatu od stycznia do listopada 2018 r. wyeksportowano z Unii Europejskiej 769 tys. t serów, co stanowiło rekordowy wolumen +1% rok do roku.

Eksport do USA wciąż stanowi największy udział w wolumenie sprzedaży zagranicznej (16%), jednak od dwóch lat wykazuje tendencje do spadków. W 2018 (11 miesięcy) zmniejszył się o 5,3% rok do roku, do 124 tys. t. Umowa handlowa z Japonią, która zwiększa bezcłowy kontyngent eksportu tych produktów, przyczyni się prawdopodobnie do dalszych wzrostów sprzedaży w 2019 r.

Źródło: Agro Nawigator PKO BP

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Według danych Eurostatu Egipt był największym odbiorcą jabłek z Polski w pierwszych 5 miesiącach sezonu 2018/19. Od lipca do listopada 2018 r. wyeksportowano tam 36 tys. t jabłek, tj. 7,5-krotnie więcej niż przed rokiem. Wzrost sprzedaży polskich jabłek do tego kraju jest wynikiem poprawy konkurencyjności cenowej tych owoców z punktu widzenia egipskich odbiorców.

Rośnie eksport rolno-spożywczy do Zjednoczonych Emiratów Arabskich. To drugi po Arabii Saudyjskiej największy partner gospodarczy i handlowy Polski w tym regionie. Tylko w 2017 r. eksport na rynek ZEA osiągnął wartość 85 mln euro i wzrósł o 11% w ciągu roku. Potencjał jest jednak znacznie większy. Hitem eksportowym mają szanse stać się mięso halal, produkty mleczne, słodycze czy przetwory owocowe.

X