Jesteś tutaj

Wzrost eksportu serów z Unii Europejskiej

Popyt eksportowy na unijne sery wzrasta, głównie dotyczy to jednak Japonii. Zgodnie z danymi Eurostatu od stycznia do listopada 2018 r. wyeksportowano z Unii Europejskiej 769 tys. t serów, co stanowiło rekordowy wolumen +1% rok do roku.

Eksport do USA wciąż stanowi największy udział w wolumenie sprzedaży zagranicznej (16%), jednak od dwóch lat wykazuje tendencje do spadków. W 2018 (11 miesięcy) zmniejszył się o 5,3% rok do roku, do 124 tys. t. Umowa handlowa z Japonią, która zwiększa bezcłowy kontyngent eksportu tych produktów, przyczyni się prawdopodobnie do dalszych wzrostów sprzedaży w 2019 r.

Źródło: Agro Nawigator PKO BP

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Wartość eksportu polskiej żywności za 2018 r. znacznie przekroczy 29 mld euro, co będzie najlepszym wynikiem w dotychczasowej historii. Polscy producenci, aby rozwijać się na zagranicznych rynkach, muszą cały czas utrzymywać wysoką jakość i konkurencyjną cenę. Istotna jest przy tym odpowiedzialna produkcja, którą wymuszają oczekiwania konsumentów. Zdrową żywność przynajmniej raz w tygodniu kupuje już 40% Polaków – wynika z badań przeprowadzonych przez MANDS.

Polski eksport przez lata uległ sporym zmianom. Dawno minęły już czasy, kiedy za granicę wysyłaliśmy przede wszystkim jabłka i zboże. I choć Polskę ciężko dziś nazwać „spichlerzem Europy”, wśród produktów rolno-spożywczych wciąż kryje się kilka eksportowych hitów.

X

Przeczytaj również