Jesteś tutaj

Wzrost eksportu serów z Unii Europejskiej

Popyt eksportowy na unijne sery wzrasta, głównie dotyczy to jednak Japonii. Zgodnie z danymi Eurostatu od stycznia do listopada 2018 r. wyeksportowano z Unii Europejskiej 769 tys. t serów, co stanowiło rekordowy wolumen +1% rok do roku.

Eksport do USA wciąż stanowi największy udział w wolumenie sprzedaży zagranicznej (16%), jednak od dwóch lat wykazuje tendencje do spadków. W 2018 (11 miesięcy) zmniejszył się o 5,3% rok do roku, do 124 tys. t. Umowa handlowa z Japonią, która zwiększa bezcłowy kontyngent eksportu tych produktów, przyczyni się prawdopodobnie do dalszych wzrostów sprzedaży w 2019 r.

Źródło: Agro Nawigator PKO BP

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Zgodnie z danymi opublikowanymi przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w 2018 r. zwiększyła się do 29,3 mld EUR wobec 27,8 mld w analogicznym okresie 2017 r. (+5,3% rok do roku). Z kolei wartość importu wzrosła do 19,8 mld EUR wobec 19,3 mld (+2,7%).

W 2018 r. eksport pszenicy z Polski zmniejszył się o 36% do 1,79 mln t. W dużej mierze za spadki odpowiedzialna była mniejsza sprzedaż do Egiptu i Nigerii (odpowiednio o 66% do 99,3 tys. t i 86% do 34 tys. t). Istotnym czynnikiem w tym przypadku był wzrost konkurencji ze strony z Rosji w krajach afrykańskich, odbijającej się na eksporcie tego zboża nie tylko z Polski, ale z całej UE.

X