Jesteś tutaj

3 edycja akcji edukacyjnej „Zboże smakuje i inspiruje” zakończona

Z początkiem kwietnia zakończyła się 3 edycja akcji informacyjno-promocyjnej dotyczącej roli pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie. Jej celem była szeroko pojęta edukacja na temat zdrowego trybu życia, a przede wszystkim roli jaką pełnią przetwory zbożowe w odpowiednio skomponowanym jadłospisie.

Trzecia edycja kampanii edukacyjnej „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III” trwała od października 2017 r. do 3 kwietnia 2018 r. Organizatorem akcji była Krajowa Federacja Producentów Zbóż, a podstawowym celem uświadamianie istotnej roli, jaką według specjalistów ds. żywienia pełnią przetwory zbożowe w codziennej diecie człowieka. Aby dotrzeć do jak najszerszego grona odbiorców działania organizatorów objęły zarówno prasę, portale internetowe, jak też Social Media. Poza tym nawiązano współpracę z popularnymi blogerami, w tym kulinarnymi, dzięki czemu szeroko promowano idee wkomponowywania przetworów zbożowych do codziennego menu poprzez inspirujące i proste przepisy na smaczne potrawy z makaronami, kaszami, pieczywem, płatkami zbożowymi czy dania na bazie mąki. Z kolei Światowy Dzień Makaronu i Światowy Dzień Zdrowego Śniadania stały się okazją do przeprowadzenia akcji informacyjnych w TV i radio. Kampanię merytorycznie wsparł również ekspert – dr hab. Dariusz Włodarek.

W ramach kampanii przeprowadzone zostało także badanie wśród mam. Odpowiadały one na pytania związane ze zdrowym trybem życia, z podstawami odżywiania, a przede wszystkim zbadano ich wiedzę na temat przetworów zbożowych. Okazało się, że większość badanych (65%) wie, że przetwory zbożowe są jedną z najważniejszych kategorii spożywczych, zaraz po warzywach i owocach. Jednocześnie jednak niemal taka sama ilość odpowiadających (64%) twierdzi, że należy je spożywać średnio 1-2 razy dziennie, a 6%, że nawet rzadziej. Tymczasem eksperci ds. żywienia podkreślają, że przetwory zbożowe powinny pojawiać się na naszych talerzach w większości z zalecanych 4-5 posiłków.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto pamiętać, że to właśnie zboża są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu. Produkty zbożowe, takie jak makarony czy kasze, są bogate zarówno w węglowodany złożone (skrobia), jak i proste (cukry) i są głównym źródłem energii dla rozwijającego się organizmu. Poprawiają odporność, działają przeciwwirusowo, wspomagają koncentrację. Zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania należy sięgać po produkty zbożowe  kilka razy dziennie. 

Zgodnie z prognozą IGC (International Grains Council) światowa produkcja zbóż w sezonie 2018/2019 zmniejszy się do 2062,7 mln t wobec 2092,1 mln t w sezonie 2017/2018 co oznacza spadek o 1,4%. Jej obniżenie wynikać będzie z mniejszych zbiorów pszenicy (-5,5%) i jęczmienia (-3,8%), podczas gdy przeciwny efekt będą miały wyższe zbiory kukurydzy (+1,9%). Niższa produkcja pszenicy oraz jęczmienia będzie wynikać głównie z ich mniejszych zbiorów w Rosji i w UE ze względu na suszę.

X

Przeczytaj również