Jesteś tutaj

Cukier coraz tańszy

Zniesienie limitów produkcyjnych w krajach Unii Europejskiej spowodowało nadpodaż cukru na rynku. Przyczyniło się to z kolei do spadku cen, które okazują się najniższe od lat.

Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w hurcie kilogram cukru kosztuje 1,7 zł, natomiast w detalu jest to 1,68 zł. W ciągu ostatniego roku odnotowano spadki tych cen odpowiednio o 33 i 39 proc. Wynika to z faktu, że w październiku 2017 r. zniesiono w państwach Unii Europejskiej limity produkcji cukru. Do tej pory Polska mogła produkować 1,4 mln ton rocznie, a reszta musiała trafiać za granicę lub na cele niekonsumpcyjne. Dzięki zmianie prawa w zeszłym roku produkcja krajowa wzrosła o 10,9 proc. do 2,3 mln ton.

Nadpodaż cukru doprowadziła do obniżki cen na europejskim rynku. Producenci przedają go po 360 euro za tonę (najniższy wynik od maja 2018 r.). Nadprodukcja polskiego cukru jest, mimo coraz mniejszej opłacalności wysyłana za granicę. Ekspert IERiGŻ szacuje, że z tego względu wyniki branży cukrowej mogą być niższe niż w 2016 r. gdy wypracowano 955 mln zł. Bieżący rok z kolei może być rekordowo niski pod względem zysków, które eksperci szacują na około 200 mln zł.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Produkcja cukru w Polsce o jedną trzecią przewyższa krajowy popyt. Wobec tego producenci zmuszeni są do eksportowania swoich wyrobów do innych krajów, głównie pozaunijnych. W 2018 r. największymi odbiorcami polskiego cukru były Izrael oraz Egipt.

Najwięksi w Europie producenci napojów gazowanych, jak Coca-Cola, Red Bull i Pepsi, zobowiązali się zmniejszyć ilość cukru w swoich produktach o 10 proc. do 2020 r. Ma to być odpowiedź sektora na politykę UE dotyczącą redukcji cukru w żywności, zwłaszcza przeznaczonej dla dzieci.

X