Cydr – produkt z potencjałem

Aktualności

Cydr – produkt z potencjałem

15 września 2016

Lubelskie Święto Młodego Cydru odbędzie się już w najbliższą sobotę 17 września w Lublinie. Podczas tegorocznej edycji odbędzie się dyskusja na temat potencjału cydru w kontekście produktów regionalnych. Gospodarzem wydarzenia jest Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru. Spotkanie branżowe odbędzie się w formie panelu dyskusyjnego. Wezmą w nim udział producenci cydru, sadownicy, naukowcy, sommelierzy i eksperci rynkowi. Tematem przewodni to potencjał cydru, jako produktu regionalnego. – Tak jak Toskania nie mówi o winogronach, tylko o kulturze wina, my również nie chcemy już tylko dyskutować o polskich jabłkach, ale także o bogactwie polskich cydrów. Konsumenci oczekują od nas różnorodności. Święto będzie pierwszą okazją do pełnego rozsmakowania się w tej różnorodności, zapowiedzią zmian, które czekają cały rynek cydru – mówi Robert Ogór, prezes Ambra s.a., producenta Cydru Lubelskiego podczas konferencji prasowej zapowiadającej tegoroczne Lubelskie Święto Młodego Cydru.