Jesteś tutaj

Froneri przejęło biznes lodowy Nestlé w USA

Froneri ogłosiło plany ekspansji w Ameryce Północnej poprzez przejęcie biznesu lodowego Nestlé USA. Przejęcie obejmuje kultowe i lubiane marki lodów, jak Dreyer, Häagen-Daaz, Outshine, Skinny Cow, Edy's, Nestlé Ice Cream i Drumstick.

Przejęcie firmy Nestlé USA zajmującej się lodami, 2. największego producenta lodów w USA, pozwoli Froneri zostać drugim co do wielkości producentem na świecie i oznacza wejście firmy na amerykański rynek lodów – największy rynek na świecie o wartości większej niż 10 mld USD rocznie.

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Witold Michalik swoją karierę w branży spożywczej rozpoczął prawie 25 lat temu w firmie Nestlé. W 2008 r. został dyrektorem Działu Lodów w Nestlé i to jemu przypisuje się sukces firmy w tym sektorze. Strategia, którą wprowadził Witold Michalik przyczyniła się do zwiększenia udziału firmy na rynku i wzrostu obrotów. Dział Lodów pod jego wodzą stał się jednym z najbardziej dochodowych w całej Grupie Nestlé w Europie. 

Froneri, nowa spółka joint venture z siedzibą w Wielkiej Brytanii, utworzona na mocy porozumienia między Nestlé i Grupą R&R, będzie obecna m.in. na rynku europejskim, bliskowschodnim, argentyńskim, australijskim, brazylijskim i filipińskim. Zgodnie z planami to lodowe joint venture ma swoją działalnością obejmować ponad 20 państw i zatrudniać 15 000 osób. Szacowany obrót ze sprzedaży produktów spółki ma wynieść około 2,7 mld CHF.

X