„Gotowanie z literaturą” firmy Sokołów

Aktualności

„Gotowanie z literaturą” firmy Sokołów

01 sierpnia 2016

II Festiwal Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie to z pewnością wielkie święto dla fanów literatury. Podczas Festiwalu idealną propozycję dla siebie znajdą również miłośnicy dobrych kulinariów, o których zadba jeden z mecenasów Festiwalu firma Sokołów S.A., która zaprasza na festiwalowe „Gotowanie z literaturą”. Stolica Języka Polskiego idealnie wpisuje się w popularny na całym świecie nurt letniego slow-festiwalu. Szczebrzeszyn już po raz drugi powita gości poszukujących nie tylko kulturalnej rozrywki na najwyższym poziomie, ale też relaksu i wytchnienia od wielkomiejskiego zgiełku. Taka nieśpieszna, wakacyjna atmosfera festiwalu doskonale sprzyja również propagowaniu idei dobrego jedzenia, która jest jednym z filarów działalności Akademii Smaku firmy Sokołów. W programie Festiwalu nie zabrakło ani ciekawych wydarzeń (spotkań autorskich, koncertów, warsztatów i dyskusji o szeroko pojętej kulturze), ani wspaniałych gości (jak Wiesław Myśliwski, Szczepan Twardoch, Mariusz Szczygieł, Olga Tokarczuk czy Zygmunt Miłoszewski). Stałym punktem codziennego festiwalowego programu jest również „Gotowanie z literaturą”, na które zaprasza Akademia Smaku Sokołów. Na specjalnie przygotowanym stoisku szefowie kuchni Sokołów S.A. – Dominik Moskalenko oraz Łukasz Konik wraz z kołem gospodyń wiejskich z Bodaczowa przygotowują dania kuchni regionalnej. 5 sierpnia firma Sokołów zaprasza na wykład dietetyczki Agnieszki Piskały poświęcony „diecie dla głowy” – czyli co powinniśmy jeść, by wspomóc pamięć i koncentrację.