Jesteś tutaj

Grupa Makarony Polskie zwiększa zyski

18 marca br. w centrum prasowym Foksal w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Spółki Makarony Polskie. „Poradnik Handlowca” uczestniczył w tym wydarzeniu.

Podczas konferencji omówione zostały wyniki finansowe Spółki Makarony Polskie za rok 2013 oraz omówione sprawozdania z działalności Spółki w 2013 r. Przedstawione zostały także zamierzenia inwestycyjne Makaronów Polskich.

Rok 2014 powinien przynieść znaczący wzrost przychodów ze sprzedaży makaronów. Spółka planuje zwiększyć udział swoich produktów brandowych w rynku, z obecnych 3,5% do 6%, co uplasuje ja w czołówce, za produktami private label i za liderem kategorii.

Sprzedaż przetworów mięsno-warzywnych wzrosła w 2013 r. o ok. 4,5 mln zł do 13,3 mln zł. Tak wysoka dynamika w tej grupie produktowej ma swoje podłoże we wzroście sprzedaży dań gotowych w marce „Stoczek Męska Rzecz” (3,1 mln zł w 2013 r. wobec 0,8 mln zł w 2012 r.). Dania gotowe w słoikach odnotowały prawie 17% wzrostu udziału wolumenowego i ponad 2% udziału wartościowego. W 2014 r. planowane są dalsze wzrosty w tej kategorii. Grupa podjęła przygotowania do wprowadzenia innowacyjnych opakowań m.in. z atmosferą modyfikowana. W 2013 r. wzrosło zainteresowanie na rynkach zachodnioeuropejskich smalcami i pasztetami firmy, co pozwala budować optymistyczne plany eksportu w tym segmencie w 2014 r.

Mimo wzrostu cen surowców na rynku warzyw Grupa otrzymała wzrost sprzedaży w kategorii przetworw warzywnych (o 33% względem 2012 r.). W 2014 r. Grupa planuje osiągnąć dynamikę sprzedaży w tej kategorii na poziomie 15%.

W 2014 r. Spółka planuje zwiększenie udziałów i wzrost poziomu dystrybucji na rynku krajowym poprzez:

  • wzmocnienie pozycji produktów brandowych drogą koncentracji na kluczowym brandzie „Makarony Polskie” i „Stoczek Męska Rzecz” oraz optymalizację portfela pozostałych marek,
  • stworzenie planu marketingowego opierającego się o budowę marki parasolowej regularnie powiększającej asortyment dostosowany do aktualnych potrzeb rynkowych,
  • doskonalenie mechanizmów i przyspieszenie trwających procesów regionalizacji marek „Tenczynek’ i „Stoczek” w segmencie przetworów mięsno-warzywnych, warzywnych i owocowych, co ma zoptymalizować koszty dystrybucji produktów i radykalnie zwiększyć dystrybucję ważoną.
Kategoria: 

Podobne artykuły

Na zaproszenie zarządu firmy Makarony Polskie S.A. dnia 25 października redakcja „Poradnika Handlowca” wzięła udział w obchodach światowego dnia makaronu zorganizowanego w restauracji „Na Skrajnej” w Ząbkach koło Warszawy.

W Toruniu przy ul. Wojska Polskiego 43/45 otwarto po remodelingu Delikatesy Mięsne Gzella. Zmianom poddano nie tylko wygląd wnętrza, ale również jego wyposażenie.

X