Jesteś tutaj

Hamuje spadek cen produktów mlecznych

Po silnym spadku cen produktów mlecznych obserwowanym w II połowy 2018 r., początek 2019 r. przyniósł wyraźną korektę cen. Od stycznia br. indeks cen GDT zwiększył się o prawie 16% i powrócił do poziomów obserwowanych pod koniec I połowy 2018 r. W znacznym stopniu jest to związane z obawami uczestników rynku o negatywny wpływ fali upałów, jaka wystąpiła w Nowej Zelandii, na produkcję mleka w tym kraju. Wzrost cen na giełdzie w Nowej Zelandii doprowadził do wyraźnego spowolnienia spadku cen produktów mlecznych obserwowanego w UE oraz w USA.

W kolejnych miesiącach wraz z kończącym się sezonem mlecznym na półkuli południowej uwaga rynku w coraz większym stopniu skupiona będzie na UE, gdzie w maju odnotowany zostanie sezonowy szczyt produkcji. Przy założeniu, że warunki agrometeorologiczne w Europie ukształtują się na poziomie zbliżonym do średniej wieloletniej eksperci oczekują wyraźnego zwiększenia dynamiki skupu mleka w UE, co będzie oddziaływało w kierunku spadku cen produktów mlecznych.

Negatywne dla cen produktów mlecznych jest również wyraźne spowolnienie światowego popytu na produkty mleczne, w szczególności w Chinach. W całym 2018 r. wolumen chińskiego importu produktów mlecznych zwiększył się o 7,9% wobec wzrostu o 12,9% w 2017 r. i 20,4% w 2016 r. Dane za styczeń 2019 r. wskazują na wysokie prawdopodobieństwo dalszego spowolnienia chińskiego importu w 2019 r. Ze spowolnieniem popytu na produkty mleczne mamy do czynienia również wśród pozostałych głównych importerów: w Rosji, USA, Indonezji i na Filipinach.

W ostatnich miesiącach znacząco zmniejszyła się dysproporcja cenowa na rynku tłuszczu mlecznego i białka, odzwierciedlana przez różnicę pomiędzy cenami masła, a cenami odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). W znacznym stopniu przyczyniła się do tego wyprzedaż zapasów interwencyjnych OMP zgromadzonych przez Komisję Europejską (KE), która zmniejszyła niepewność na rynku, a także wzrost światowego popytu na OMP.

Analitycy Credit Agricole Bank Polska podtrzymują swoją ocenę, zgodnie z którą światowy rynek mleka od IV kwartału 2017 r. pozostaje w spadkowej fazie cyklu. Jest ona jednak o wiele bardziej łagodna niż wcześniej oczekiwano, co wynika z wolniejszego wzrostu podaży mleka wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych ze względu na anomalie pogodowe (susze w UE i w Nowej Zelandii). W kolejnych kwartałach oczekuje się dalszego łagodnego spadku cen, który potrwa najprawdopodobniej do II połowy 2020 r. Głównymi czynnikami ryzyka dla tego scenariusza są warunki agrometeorologiczne wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych (w szczególności w Nowej Zelandii i w UE). W efekcie, analitycy prognozują, że na koniec 2019 r. cena skupu mleka w Polsce wyniesie ok. 125 zł/hl, a na koniec 2020 r. wzrośnie do ok. 130 zł/hl.

Źrodło: AgroMapa Credit Agricole Bank Polska

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Odbyła się kolejna aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zwiększył się na niej do 1014 pkt. wobec 1005 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 6 lutego (wzrost o 0,9%), co było znacząco poniżej oczekiwań rynku. Była to już 6 aukcja z rzędu, na której odnotowano wzrost indeksu.

Sektor mleczarski musi radzić sobie z rosnącą zmiennością. Coraz częściej więc zadajemy sobie pytanie, co zrobić, by zabezpieczyć przyszłość sektora mleczarskiego? Jaką formę zabezpieczenia wybrać?

X