Jesteś tutaj

IERiGŻ: Produkcja piwa w 2018 r. wzrośnie

Produkcja piwa w 2018 r. wzrośnie o 2,7% w stosunku rocznym, osiągając wartość 41,5 mln hl – oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w raporcie rynkowym.

Na podstawie miesięcznych danych o produkcji w średnich i dużych przedsiębiorstwach szacuje się, że w 2018 r. produkcja piwa w Polsce zwiększy się o 2,7% do 41,5 mln hl. W branży winiarskiej produkcja wyniesie ok. 1110 tys. hl i będzie o 9% mniejsza niż przed rokiem. Powodem tego będzie malejąca do 940 tys. hl produkcja fermentowanych napojów winiarskich.

Według IERiGŻ wzrost produkcji wystąpi w branży spirytusowej. Produkcja napojów spirytusowych zwiększy się o 2,4% rok do roku, do poziomu 1286 tys. hl.

Źródło: PAP Biznes

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Branża piwowarska to jedyny sektor w dziedzinie produkcji napojów, gdzie konsumenci w dużej skali mogą oddawać butelki zwrotne do ponownego napełnienia. Dla Grupy Żywiec piwo w opakowaniach zwrotnych to ponad połowa sprzedaży, a jednak wciąż 7% butelek nie znajduje drogi powrotnej do browaru, kończąc swoje życie na wysypiskach śmieci. To dlatego, że… aż połowa konsumentów piwa nie odnosi butelek zwrotnych do sklepów.

Choć na razie produkcja wina gronowego w Polsce to zaledwie ułamek procenta wszystkich wytwarzanych nad Wisłą win, producenci i dystrybutorzy wierzą w przyszłość tego segmentu rynku. Polskie winnice mają szansę stać się dobrym jakościowo producentem win białych i musujących – ocenia Polska Rada Winiarstwa.

X