Jesteś tutaj

IERiGŻ: Produkcja piwa w 2018 r. wzrośnie

Produkcja piwa w 2018 r. wzrośnie o 2,7% w stosunku rocznym, osiągając wartość 41,5 mln hl – oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w raporcie rynkowym.

Na podstawie miesięcznych danych o produkcji w średnich i dużych przedsiębiorstwach szacuje się, że w 2018 r. produkcja piwa w Polsce zwiększy się o 2,7% do 41,5 mln hl. W branży winiarskiej produkcja wyniesie ok. 1110 tys. hl i będzie o 9% mniejsza niż przed rokiem. Powodem tego będzie malejąca do 940 tys. hl produkcja fermentowanych napojów winiarskich.

Według IERiGŻ wzrost produkcji wystąpi w branży spirytusowej. Produkcja napojów spirytusowych zwiększy się o 2,4% rok do roku, do poziomu 1286 tys. hl.

Źródło: PAP Biznes

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Wzmożone zamówienia fast foodów, zwiększona sprzedaż przekąsek, ale przede wszystkim piwa – tak będą wyglądać Mistrzostwa Świata w piłce nożnej dla sektora spożywczego. Jak branża poradzi sobie z mundialowymi wyzwaniami?

Wino produkowane jest w regionach winiarskich, z których zostaje przywiezione przez importerów. Drogę tę przebywa w dwojaki sposób. Może zostać zabutelkowane już na miejscu lub przetransportowane w dużych zbiornikach do kraju, w którym nastąpi rozlew do butelek. Obiegowa opinia mówi, że wina butelkowane w kraju pochodzenia są lepszej jakości, co nie zawsze okazuje się prawdą.

X