Jak powstaje sucha karma?

Aktualności

Jak powstaje sucha karma?

W skład suchej karmy wchodzą surowce zbożowe, zwierzęce, mleko, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy. Zawartość wody waha się w granicach 8-12%. Produkt występuje najczęściej w formie krokietów, kości, wafelków, pasków lub paluszków. Karmę wytwarza się przy wykorzystaniu technologii ekstruzji.

Proces ten polega na przetłaczaniu materiału spożywczego w wysokiej temperaturze i pod ciśnieniem przez maszynę zwaną ekstruderem. Składniki karmy są rozdrabniane i mieszane ze sobą w odpowiedniej proporcji. Podczas tego procesu powstaje ciasto. Produkty zawierające skrobię zmieniają się w żel, nadając lepkości. Białko odpowiada natomiast za elastyczność i rozciągliwość wyrobu. Tak przygotowany półprodukt przeciska się pod ciśnieniem przez tarcze z otworami o konkretnym kształcie, następnie suszy się go i schładza.

Skrobia ze zbóż jest podstawowym węglowodanem występującym w karmie dla zwierząt, jej zawartość w recepturze wynosi nawet 60%. Składniki białkowe (roślinne lub zwierzęce) stanowią do 70% składu, natomiast tłuszcz zazwyczaj poniżej 20%. Ilość oraz pochodzenie tłuszczu wpływa na stopień rozprężenia produktu podczas ekstruzji.

Foto: Pixabay