Kakao dobre na wszystko

Aktualności

Kakao dobre na wszystko

10 grudnia 2014

Smaczny, aromatyczny napój na bazie kakao uwielbia każdy. Wawel podpowiada pod jaką postacią kakao smakuje najlepiej.

Kakao można wykorzystywać na wiele sposobów. Z jego pomocą przygotujemy idealny gorący napój, przepyszne ciasto czy muffinki. Nie może go także zabraknąć w świąteczne dni, w trakcie których idealnie uzupełnia smak bożonarodzeniowego piernika oraz kruchych ciasteczek. Bez niego nie powstałaby też żadna czekolada. Ze względu na pyszny smak i korzystny wpływ na zdrowie warto wprowadzić kakao do codziennego menu. A gdy nie mamy czasu na gotowanie i pieczenie, postawmy na filiżankę gorącego kakaowego napoju lub tabliczkę czekolady o wysokiej zawartości tego składnika – np. Gorzką Krakowską z Wawelu.

Szczypta historii

Na przestrzeni wieków sposób użycia kakao się zmieniał. W starożytności jego ziaren używano jako złota. Aztecy traktowali je zarówno jako przysmak, jak i walutę. W trosce o urodę indiańskie kobiety zjadały ziarna kakao na surowo i nacierały twarz oliwą z kakaowca, dzięki czemu ich cera robiła się jaśniejsza i piękniejsza. Z czasem zaczęto postrzegać kakao także jako afrodyzjak, z którego chętnie korzystał Casanova, Markiz de Sade, a nawet król Jan III Sobieski.

Źródło miłości     

Bardzo duża liczba mikroelementów i minerałów sprawia, że kakao posiada właściwości lecznicze – regeneruje komórki, jest też przeciwutleniaczem, a więc opóźnia proces starzenia.  Kakao pozytywnie wpływa również na układ krwionośny – zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie krwi i chroni serce. To ono może również poprawić nam humor, a wszystko za sprawą fenyloetyloaminy, która odpowiada m.in. za stan zakochania.