Jesteś tutaj

Kolejna inwestycja Mondelēz International w Polsce

Mondelēz International w dniu 4 grudnia br. poszerzył swą działalność w Polsce o kolejną inwestycję. Firma rozbudowała Centrum Badań, Rozwoju i Jakości w Bielanach Wrocławskich o pilotażową fabrykę Gum do Żucia i Cukierków. Przypomnijmy, że Centrum działa od wiosny 2017 r., w I etapie zainwestowano wówczas 17 mln USD, a prowadzone w Centrum badania obejmowały kategorie Czekolady i Ciastek. W 2018 r. Mondelēz International zainwestował kolejne 5 mln USD w stworzenie nowoczesnego ośrodka technologicznego dla kategorii Gum do Żucia i Cukierków. W uroczystej inauguracji kolejnego etapu inwestycji uczestniczyli przedstawiciele Mondelēz International, a także liczni goście, m.in. władze lokalne, organizacje partnerskie i znamienite grono wspólpracujących z firmą reprezentantów instytucji naukowo-badawczych. Centrum w Bielanach Wrocławskich jest jednym z najnowocześniejszych na świecie ośrodków badawczo-rozwojowych Mondelēz International. Jego zespół to ponad 200 wysoce wykwalifikowanych ekspertów 28 narodowości, pochodzących z 4 kontynentów. Około 45 stanowisk to specjaliści dedykowani nowej dla Centrum Kategorii Gum do Żucia i Cukierków. Są to najzdolniejsi technolodzy i  inżynierowie o unikalnych kompetencjach i wiedzy badawczo-rozwojowej. Dzięki tej nowej inwestycji to właśnie na Dolnym Śląsku powstaną nowe receptury, warianty i połączenia takich znanych w świecie marek, jak: Trident, Halls, Hollywood, Stimorol, Trebor, First, Dirol. Poszerzenie zakresu działania Centrum to element konsekwentnej strategii wspierania rozwoju innowacyjności w Polsce. Polska od lat jest dla Mondelēz International lokalizacją strategiczną. Sieć produkcyjna firmy na terenie naszego kraju obejmuje 7 zakładów.

Kategoria: 

Podobne artykuły

W ubiegłym roku zmalały nakłady inwestycyjne w przemyśle spożywczym, osiągając poziom 7,92 mld zł, w stosunku do 7,96  mld zł w 2016 r. Wynika to ze zmian w profilu inwestycyjnym. Firmy zamiast budować nowe obiekty stawiają na modernizację już istniejących.

7 maja br. Mondelēz International, Inc. i D.E Master Blenders 1753 B.V. ogłosiły zamiar połączenia w jedną organizację tych części swoich firm, które działają na rynku kawy. W wyniku połączenia powstanie wiodąca, globalna firma skupiona na wytwarzaniu tego produktu. Nowa firma, która zostanie nazwana Jacobs Douwe Egberts (JDE), będzie miała swoją centralę w Holandii.

X

Przeczytaj również