Jesteś tutaj

KUPS negatywnie o podwyższeniu VAT na soki i nektary

Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) szacuje, że proponowana przez Ministerstwo Finansów podwyżka VAT na nektary i soki z 5% do 23% zwiększy wpływy do budżetu państwa o dodatkowe 450 mln zł. Spowoduje to wzrost cen produkcji i przełoży się na zwiększenie cen soków na sklepowych półkach. Zmiana odbije się negatywnie także na producentach owoców.

Według wyliczeń KUPS, w zależności od napoju, cena ma wzrosnąć od 40 gr do nawet 1,3 zł na litrze. Wprowadzenie nowych przepisów będzie najbardziej dotkliwe dla producentów jabłek i zagęszczonego soku z tych owoców, którego Polska produkuje rocznie około 300 tys. ton. Problemy mogą również spotkać producentów czarnej porzeczki, aronii i wiśni oraz firmy wytwarzające nektary i napoje na bazie soków z tych owoców. Ze względu na kwaśny i cierpki smak nie produkuje się z nich stuprocentowego soku. Wprowadzenie wyższej stawki VAT spowoduje więc nieopłacalność produkcji nektarów czy napojów z tych owoców.

Z szacunków KUPS wynika, że zapotrzebowanie polskiego przemysłu napojowego na owoce i warzywa z polskich upraw spadnie o ok. 75%.

Źródło: money.pl

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Dnia 19 lutego 2019 r. Minister Finansów i Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uczestniczyli w obradach sejmowej komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Powodem były konsultacje nad projektem zmian stawek VAT na napoje owocowe i warzywne o zawartości soku powyżej 20%. Dyskusje są szansą na uratowanie polskich sadowników, którzy znajdują się w ciężkiej sytuacji, a nowe propozycje podatkowe mogą pogorszyć ich sytuację.

NSZZ „Solidarność”, Forum Związków Zawodowych, BCC, Konfederacja Lewiatan, Pracodawcy RP, Związek Przedsiębiorców i Pracodawców oraz Związek Rzemiosła Polskiego, organizacje wchodzące w skład Rady Dialogu Społecznego, apelują o niepodnoszenie stawki podatku VAT na napoje owocowe, z co najmniej 20% zawartością soku owocowego, z 5% do 23%.

X