Jesteś tutaj

KUPS negatywnie o podwyższeniu VAT na soki i nektary

Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) szacuje, że proponowana przez Ministerstwo Finansów podwyżka VAT na nektary i soki z 5% do 23% zwiększy wpływy do budżetu państwa o dodatkowe 450 mln zł. Spowoduje to wzrost cen produkcji i przełoży się na zwiększenie cen soków na sklepowych półkach. Zmiana odbije się negatywnie także na producentach owoców.

Według wyliczeń KUPS, w zależności od napoju, cena ma wzrosnąć od 40 gr do nawet 1,3 zł na litrze. Wprowadzenie nowych przepisów będzie najbardziej dotkliwe dla producentów jabłek i zagęszczonego soku z tych owoców, którego Polska produkuje rocznie około 300 tys. ton. Problemy mogą również spotkać producentów czarnej porzeczki, aronii i wiśni oraz firmy wytwarzające nektary i napoje na bazie soków z tych owoców. Ze względu na kwaśny i cierpki smak nie produkuje się z nich stuprocentowego soku. Wprowadzenie wyższej stawki VAT spowoduje więc nieopłacalność produkcji nektarów czy napojów z tych owoców.

Z szacunków KUPS wynika, że zapotrzebowanie polskiego przemysłu napojowego na owoce i warzywa z polskich upraw spadnie o ok. 75%.

Źródło: money.pl

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Producenci soków oraz owoców i warzyw, zrzeszeni wokół Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW), negatywnie oceniają podwyżkę podatku VAT do 23% na napoje owocowe i warzywne. Taka opinia została wyrażona przez przedstawicieli branży podczas posiedzenia sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które odbyło się 19 lutego br.

Warsaw Enterprise Institute przestrzega przed planowaną podwyżką VAT na nektary i napoje owocowe. Analiza opracowana przez Fundację dowodzi, że zmiana stawki negatywnie wpłynie na polskie przetwórstwo owocowo-warzywne oraz skomplikuje system podatkowy.

X