Niezrównoważone wykorzystanie towarów szansą dla przemysłu spożywczego

Aktualności

Niezrównoważone wykorzystanie towarów szansą dla przemysłu spożywczego

18 września 2019

Obecne wykorzystanie towarów na świecie nie jest zrównoważone.  Zgodnie z opublikowanym raportem UBS Global Wealth Management, zatytułowanym „Punkt krytyczny dla towarów”, rynki muszą szybciej znaleźć rozwiązania dla wyzwań związanych ze zmianami klimatu, dużymi postępami technologicznymi i zmianami preferencji konsumentów.

Według ONZ, na całym świecie produkcja żywności odpowiada za 40% użytkowania gruntów, 30% emisji gazów cieplarnianych i 70% zużycia słodkiej wody. Do 2050 r. naszą planetę będą zamieszkiwać ok. 2 miliardy  ludzi więcej. W porównaniu z prawie 8 miliardami obecnie, oczekuje się, że globalny popyt na żywność wzrośnie o około 60%.

– Rynki towarowe przechodzą transformację, co stwarza zarówno ryzyko, jak i możliwości dla inwestorów. Rosnąca populacja, szczególnie na rynkach wschodzących, będzie wymagać na przykład radykalnie odmiennego podejścia do produkcji żywności, a my uważamy, że samo to jest szansą na 700 miliardów dolarów – powiedział Ali Janoudi, Dyrektor ds. Europy Środkowej i Wschodniej, Bliskiego Wschodu i Afryki w UBS Global Wealth Management.

– Wiele zmian, które nasze badania przewidują w sektorze towarowym, wynika z trendów środowiskowych, społecznych i związanych z zarządzaniem – twierdzi Michael Bolliger, Dyrektor ds. Inwestycji w Europie Środkowej i Wschodniej, na Bliskim Wschodzie i w Afryce w UBS Global Wealth Management.

Foto: Pixabay