Jesteś tutaj

Producenci prosecco mają problemy

Na świecie wypija się rocznie 370 mln butelek prosecco – białego wina musującego produkowanego w regionach Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej. Wzrost produkcji powoduje jednak erozję gleby. Badania Uniwersystetu Padwy wykazały, że uprawa winogron jest zbyt inwazyjna.

Badania uniwersyteckie wykazują, że w wyniku zwiększonej produkcji winogron występuje roczna utrata trzech czwartych terenów uprawnych na stokach włoskiego regionu Vanteo. Profesor Chris Collins, ekspert ds. gleby przyznaje, że gdy gleba spływa wraz z deszczem i następuje proces erozji, a wzmożona uprawa winnic ułatwia wodzie deszczowej wymywanie gleby. Ekspert wyjaśnia, że proces wyjaławiania gleby można powstrzymać sadząc trawę w winnicach.

Źródło: Puls Biznesu

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Sprzedaż wina w ubiegłym roku rosła w tempie 7%. Najwięcej zyskały prosecco oraz cava. Klienci coraz częściej zainteresowani są także winami rodzimej produkcji. Największą barierą dynamiczniejszego rozwoju pozostaje jednak wysoka cena.

Z danych Międzynarodowego Instytutu Badawczego Wina i Alkoholi (International Wine & Spirits Research; IWSR) wynika, że rośnie zainteresowanie klientów winami pochodzącymi z ekologicznych winnic. Dynamika wzrostu tej kategorii ma kształtować się na poziomie ponad 9% rocznie.

X

Przeczytaj również