Jesteś tutaj

Producenci prosecco mają problemy

Na świecie wypija się rocznie 370 mln butelek prosecco – białego wina musującego produkowanego w regionach Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej. Wzrost produkcji powoduje jednak erozję gleby. Badania Uniwersystetu Padwy wykazały, że uprawa winogron jest zbyt inwazyjna.

Badania uniwersyteckie wykazują, że w wyniku zwiększonej produkcji winogron występuje roczna utrata trzech czwartych terenów uprawnych na stokach włoskiego regionu Vanteo. Profesor Chris Collins, ekspert ds. gleby przyznaje, że gdy gleba spływa wraz z deszczem i następuje proces erozji, a wzmożona uprawa winnic ułatwia wodzie deszczowej wymywanie gleby. Ekspert wyjaśnia, że proces wyjaławiania gleby można powstrzymać sadząc trawę w winnicach.

Źródło: Puls Biznesu

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Sprzedaż wina w ubiegłym roku rosła w tempie 7%. Najwięcej zyskały prosecco oraz cava. Klienci coraz częściej zainteresowani są także winami rodzimej produkcji. Największą barierą dynamiczniejszego rozwoju pozostaje jednak wysoka cena.

Co to znaczy „dobre wino”? Czy „dobre wino” musi być drogie? Czy coraz bardziej popularne nakrętki oznaczają gorsze jakościowo trunki? W końcu, czy wina butelkowane w Polsce to alkohol gorszej jakości? I co z nie cieszącą się dobrą sławą siarką? Z mitami dotyczącymi napojów winiarskich rozprawiają się eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

X