Jesteś tutaj

Producenci prosecco mają problemy

Na świecie wypija się rocznie 370 mln butelek prosecco – białego wina musującego produkowanego w regionach Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej. Wzrost produkcji powoduje jednak erozję gleby. Badania Uniwersystetu Padwy wykazały, że uprawa winogron jest zbyt inwazyjna.

Badania uniwersyteckie wykazują, że w wyniku zwiększonej produkcji winogron występuje roczna utrata trzech czwartych terenów uprawnych na stokach włoskiego regionu Vanteo. Profesor Chris Collins, ekspert ds. gleby przyznaje, że gdy gleba spływa wraz z deszczem i następuje proces erozji, a wzmożona uprawa winnic ułatwia wodzie deszczowej wymywanie gleby. Ekspert wyjaśnia, że proces wyjaławiania gleby można powstrzymać sadząc trawę w winnicach.

Źródło: Puls Biznesu

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Sprzedaż wina w ubiegłym roku rosła w tempie 7%. Najwięcej zyskały prosecco oraz cava. Klienci coraz częściej zainteresowani są także winami rodzimej produkcji. Największą barierą dynamiczniejszego rozwoju pozostaje jednak wysoka cena.

Jeszcze dekadę temu w Polsce działało 26 producentów wina. Obecnie jest ich już ponad 200, łączna powierzchnia upraw przekroczyła 330 hektarów, a produkcja wina – 5,2 tys. hektolitrów. Polskie wino cenione jest za charakterystyczny smak i kwasowość. Z trunkami europejskimi Polska może konkurować winem lodowym produkowanym z winogron zamarzniętych na krzewach. Zdaniem ekspertów wkrótce Polska może stać się poważną konkurencją dla winiarskich potęg.

X

Przeczytaj również