Jesteś tutaj

Producenci stawiają na jakość i ekologię

W ostatniej dekadzie nastąpił dynamiczny rozwój rynku żywności ekologicznej w Europie. W Polsce również widać rosnące zainteresowanie tym trendem rynkowym, zarówno gospodarstw rolnych, producentów, dystrybutorów, jak i konsumentów. Firmy korzystające z produktów rolno-spożywczych coraz większą uwagę przywiązują także do kraju, z którego pochodzą dary natury.

Dane Inquiry Market Research potwierdzają, że udział żywności ekologicznej w polskim rynku spożywczym kształtuje się na poziomie 0,3%, podczas gdy w Austrii to 6,5%, Szwajcarii - 7,7%, Danii - 8,4%, a średnia unijna wynosi 4%.Potencjał rynku okazuje się więc duży. Według aktualnych danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w Polsce działa 23 375 producentów ekologicznych. Natomiast liczba przetwórni ekologicznych w ostatniej dekadzie wzrosła niemal 6-krotnie. W 2005 r. w kraju funkcjonowało 99 takich przetwórni, zaś dziesięć lat później już 562. Według prognoz branżowych wartość rynku produktów eko w Polsce w 2018 r. przekroczy miliard złotych.

Wśród najważniejszych upraw można wymienić jabłka, których produkcja sięgnie w tym roku nawet 5 mln ton oraz buraki cukrowe. Uprawy buraka cukrowego stanowią ważny element w polskiej gospodarce rolnej, a ich korzenie sięgają w Polsce samego początku XIX w. Dziś, dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym i obecności odpowiednich gleb, roślina ta uprawiana jest w wielu zakątkach Polski.

Uprawa buraka cukrowego, o czym nie wszyscy wiedzą, to przedsięwzięcie o charakterze całorocznym. Cykliczne zabiegi ochrony roślin trwają od marca do września. W tym czasie – wiosną, trwa uprawa i nawożenie, latem (od lipca do sierpnia) – zbiory przedplonu i uprawa pożniwa. We wrześniu rozpoczyna się kolejne nawożenie, a jesienią (październik-listopad) – orka zimowa. Zbiory trwają aż do połowy stycznia, zamykając cykl upraw.

Przetwarzanie buraków cukrowych jest procesem, w którym można wykorzystać każdą ich część. Pozostałości gleby przylegającej do korzeni wracają na pola, a kamienie zgromadzone podczas mycia buraków mogą być wykorzystane w budowie dróg. Liście i ich fragmenty są wykorzystywane jako biomasa do fermentacji w gazowni, a wysłodki są sprzedawane jako cenny materiał paszowy. Jako pasza lub surowiec do produkcji przemysłowej może posłużyć również melasa, otrzymywana podczas krystalizacji cukru. Wapno z etapu oczyszczania soku wraca na pola jako nawóz. Tak kompletne wykorzystanie całej rośliny idealnie wpisuje się w ideę zrównoważonego rozwoju.

Dziś, oprócz ceny i jakości, ważnym kryterium przy wyborach zakupowych stało się pochodzenie surowców i regionalność, a konsumenci coraz częściej poszukują tych informacji na opakowaniach produktu. Odpowiedzią na te trendy jest zmiana opakowania Cukru Białego 1 kg Diamant. Pojawił się tam znaczek „Z POLSKICH BURAKÓW, W zgodzie ze środowiskiem”.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Zanim krystalicznie biały i idealnie słodki cukier trafi do cukiernic czy wypieków, musi przebyć długą drogę. Jednak co ciekawe, jego produkcja odbywa się w buraku cukrowym już na polu. Następnie z buraków, które trafiają do cukrowni, cukier jest wydobywany metodą tradycyjną.

W dniu 30 października br. oddano do użytku zmodernizowaną cukrownię w Środzie Wlkp. należącą do firmy Pfeifer & Langen Polska. W uroczystości wzięli udział licznie zaproszeni goście, a uroczystego, symbolicznego przecięcia wstęgi wspólnie z Prezesem Zarządu dr. Romanem Kubiakiem dokonali przedstawiciele wojewódzkich i lokalnych władz.

X