Jesteś tutaj

Rynek chiński szansą dla polskiej wołowiny

Władze europejskie naciskają na Chiny w celu otworzenia przez Państwo Środka rynku dla unijnej wołowiny. Dlatego Phil Hogan, komisarz UE ds. rolnictwa, wraz z producentami żywności z Europy wyruszą na rozmowy do Chin. Dla polskich producentów otwarcie tego rynku to ogromna szansa, ponieważ znaczna część produkcji trafia na eksport.

Chiny są największym importerem wołowiny na świecie. Aktualnie jedynym krajem unijnym mogącym wysyłać tam swoje wyroby są Węgry. Dzięki rosnącej zamożności chińskiego społeczeństwa popyt na wołowinę rośnie szybciej niż produkcja w tym kraju. W efekcie czego kraj jest w coraz większym stopniu skazany na zakup tego mięsa za granicą.

Europejska delegacja licząca przedstawicieli 70 firm, w tym pięciu polskich, przy okazji wizyty w Chinach weźmie udział w największych w tym kraju targach żywności SIAL w Szanghaju. Wystawa promująca unijne produkty obejmie cały pawilon.

Źródło: Rzeczpospolita

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Wartość polskiego eksportu wieprzowiny i wołowiny wzrosły w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. o 18,3-19 proc. Obserwuje się jednak spadek opłacalności produkcji. Eksperci banku Credit Agricole przewidują dalszy spadek cen skupu żywca w kolejnych miesiącach.

Firma PepsiCo uruchomiła dwie nowe linie do produkcji słonych przekąsek w fabrykach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim. Modernizacja zakładów w Polsce pozwoli firmie PepsiCo zwiększyć zdolność produkcyjną przekąsek, w tym chipsów ziemniaczanych i chrupek kukurydzianych oraz rozszerzyć zakres produkcji. Chipsy ziemniaczane i chrupki kukurydziane produkowane w zmodernizowanych fabrykach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim są dostarczane na rynki Europy Środkowo-Wschodniej, w tym polski, czeski i słowacki.

X