Światowy Dzień Ziemi: piwo jest eko

Aktualności

Światowy Dzień Ziemi: piwo jest eko

22 kwietnia 2016

22 kwietnia po raz kolejny na całym świecie będzie obchodzony Światowy Dzień Ziemi, którego celem jest promowanie troski o środowisko naturalne. Grupa Żywiec, która każdego roku warzy około 11 milionów hektolitrów piwa, prowadzi na co dzień działania ekologiczne w wielu obszarach swojej działalności, osiągając przy tym wymierne efekty środowiskowe i biznesowe – plasuje ją to w czołówce najlepszych spółek Grupy Heineken.

Warzymy piwo, oszczędzamy wodę

Biorąc pod uwagę fakt, iż woda stanowi 95% składu piwa, zrównoważone działanie w tym zakresie jest dla piwowarów priorytetem. Browary w Elblągu oraz Żywcu wiodą prym w całej Grupie HEINEKEN pod względem oszczędzania zasobów wodnych. Elbląski browar zużywa średnio 2,68 hl, co daje mu pierwsze miejsce w całej Grupie HEINEKEN. Z kolei Arcyksiążęcy Browar w Żywcu znalazł się na 5. miejscu z wynikiem 2,7 hektolitrów wody na hektolitr piwa. Średnia zużycia wody na produkcję jednego hektolitra piwa dla całej Grupy Żywiec od 2008 roku spadła o 5% – z 3 do 2,8 hektolitra wody. W 2014 r. browary należące do Grupy Żywiec zaoszczędziły blisko 170 tys. m3 wody. To tyle, co dzienne zużycie wody przez około milion osób.

Mniej odpadów przy produkcji piwa

W zakresie odpowiedzialności społecznej Grupa Żywiec działa w oparciu o światową strategię zrównoważonego rozwoju Grupy HEINEKEN „Warzymy lepszy świat”, w ramach której Grupa Żywiec monitoruje swój wpływ na otoczenie, inwestuje w oszczędne i efektywne technologie, wykorzystuje odnawialne źródła energii oraz prowadzi działania recyklingowe. Jak pokazują dane, od 2008 roku wytwarzanie odpadów niepoddawanych recyklingowi na hektolitr piwa zredukowano o 92%. Co więcej w trakcie produkcji jednego hektolitra piwa w browarach Grupy Żywiec tworzy się zaledwie 10 gramów odpadów niepoddawanych recyklingowi.

Energooszczędne piwowarstwo

Od 2008 roku Grupa Żywiec ograniczyła zużycie energii o 7%. W 2015 roku na produkcję hektolitra piwa zużyto 72,7 MJ. Jednocześnie aż 99% energii wykorzystanej do warzenia piwa, pochodzi z odnawialnych źródeł. Co więcej, również na polu energooszczędnościowym Browar z Elbląga znalazł się w czołówce – jest to piąty najoszczędniejszy energetycznie Browar w całej Grupie HEINEKEN.

Grupa Żywiec zwraca również uwagę na kwestię emisji gazów cieplarnianych. W ciągu ostatnich 7 lat firma zredukowała emisję CO2 o 43% na każdy hektolitr wyprodukowanego piwa. W 2015 roku średnia emisja gazów wynosiła 4,2 kg CO2 na hektolitr piwa.

Wpływ Grupy Żywiec na środowisko naturalne nie kończy się tylko na produkcji, dlatego tak ogromną wagę przywiązujemy również do procesów towarzyszących pozyskiwaniu surowców, dystrybucji, ale także sprzedaży, stąd nasze ubiegłoroczne „odchudzenie” puszki, dzięki czemu ograniczamy ilość odpadów już na etapie produkcji – powiedziała Magdalena Brzezińska, Kierownik Działu Korporacyjnego w Grupie Żywiec S.A.

Każda działalność proekologiczna ma pozytywny wpływ na naszą planetę. Im jest ona większa tym lepiej dla nas wszystkich. Rola przemysłu w poszanowaniu i oszczędzaniu zasobów naturalnych oraz racjonalna polityka środowiskowa są nie do przecenienia. Właśnie dlatego działania, które od wielu lat podejmuje Grupa Żywiec, stanowią doskonały przykład dobrze prosperującego przedsiębiorstwa, któremu zależy na realnej zmianie – powiedział Sławomir Brzózek, prezes Fundacji Nasza Ziemia.