Jesteś tutaj

Włosi chcą ograniczyć produkcję prosecco

Prosecco będące białym winem musującym z północy Włoch, może doczekać się ograniczeń w produkcji. Wzrost rynku spowodował, że areał winnic zwiększa się w niekontrolowany sposób, a nadprodukcja może mieć złe skutki.

Wartość rynku wynosi obecnie 2,5 mld euro. Rocznie produkuje się około 550 mln butelek, z czego około 75% trafia na eksport. Wzrost popytu powoduje, że coraz większy obszar przeznacza się na winnice, kosztem pól oraz sadów. Hektar ziemi pod uprawę w Valdobbiadene, skąd pochodzi prosecco, kosztuje nawet 1 milion euro.

Problem zauważyły już włoskie władze. Wiceminister rolnictwa przyznał, że w przyszłości możliwe jest ograniczenie produkcji tego trunku.

Źródło: Business Insider

Foto: Pixabay

Kategoria: 

Podobne artykuły

Na świecie wypija się rocznie 370 mln butelek prosecco – białego wina musującego produkowanego w regionach Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej. Wzrost produkcji powoduje jednak erozję gleby. Badania Uniwersystetu Padwy wykazały, że uprawa winogron jest zbyt inwazyjna.

Dzisiaj, 25 kwietnia we Włoszech obchodzone jest Święto Wyzwolenia. Tego dnia, obok oficjalnych uroczystości, w wielu miejscach odbywają się targi młodych serów.

X